1 Лют, 17:51

410

Жителька Переяславського району в’яже спеціальні шкарпетки для захисників, які можна вдягнути на ноги зі штирями

Жителька Цибель Марія Ольховик в’яже спеціальні шкарпетки для захисників, які не знайти у звичайному магазині. Поранені військові у шпиталях одягають їх після операції: на ноги в гіпсі або з металевими штирями. Про це пише «Переяслав.City».

В’язати теплі шкарпетки, щоб допомогти захисникам не мерзнути в окопах, 61-річна Марія Ольховик почала на початку повномасштабної війни. Першу партію передала через переяславських волонтерів. Надалі приносила шкарпетки до сільської ради, працівники якої організували волонтерський штаб — збирали й передавали на передову допомогу від місцевих жителів. До продуктових посилок почали докладати й шкарпетки, і отримали масу подяки від бійців.

«Хлопці казали, що це саме те, що треба, бо поки сохне мокре взуття, вони одягають ці теплі м’які шкарпетки і відігрівали ноги. Ми написали про цю ініціативу на фейсбук-сторінці громади, щоб залучити й інших людей, які вміють в’язати, та зібрати вживані речі, які можна розпустити на пряжу», – каже головна спеціалістка з кадрової роботи Циблівської сільської ради Валентина Назаренко.

Марія Ольховик продовжувала свою «теплу» справу, періодично і самостійно надсилала речі у найгарячіші точки. В’язала з ниток зі своїх запасів, потім матеріалами допомогли сусіди. А цього року циблівчанка почала виготовляти спецшкарпетки, які застібаються на ґудзики, і передавати їх до шпиталів.

Такі шкарпетки поранені бійці можуть одягнути без зайвих зусиль навіть на переламані кінцівки, які фіксують за допомогою так званих апаратів Ілізарова: спеціальних металевих штирів та пластин.

«Вже надіслала такі шкарпетки у Суми й Дніпро, і отримала фотозвіт від хлопців. Рада, що їм ці речі стають у нагоді. Вони ж там поранені, з тими штирями у руках і ногах, і звичайні шкарпетки на них не одягнеш, а кінцівки все одно мерзнуть. Я плету шкарпетки з напіввовняних або акрилових ниток, але вони не повинні бути червоних відтінків, щоб було видно плями крові, якщо рана закровить. Це високі шкарпетки довжиною до 85 сантиметрів, які застібаються на ґудзики. Їх також можна одягати на ноги в гіпсі. Нещодавно почала в’язати подібні чохли ще й для рук», – розповідає Марія Ольховик.

До шкарпеток майстриня обов’язково кладе ще й гостинці. Загалом продукти для захисників жителі Цибель зносять до сільської ради без перестанку.

«З початку війни голова громади Олександр Палагута спілкується з нашими земляками, які воюють на передовій, дізнається їхні потреби. Хлопці постійно потребують ліків, тож ми з працівниками виконавчого комітету складалися коштами і купували для них протизастудні медикаменти. Влітку провели благодійний ярмарок, щоб на виручені кошти придбати необхідне їм устаткування», – каже Валентина Назаренко

Люди регулярно приносять овочі, фрукти, консервацію, солодощі, виготовляють окопні свічки.

«Садове товариство «В’юнище» привозить нам мед, горіхи і консервацію. Кожен збір ми висвітлюємо і звітуємо на сторінці громади. Минулого тижня відправили велику посилку на північний напрямок. А кілька днів тому звернулася жителька села, чоловік якої служить на передовій, ми надали захисний костюм і окуляри, придбані коштами благодійників», – зазначає працівниця сільської ради.

Валентина Назаренко показує коробку з солодощами. Каже, літні люди купують цукерки, печиво, чай та каву зі своїх пенсій і приносять, щоб передали воїнам. 80-річна жителька села Галина Сергіївна Карман принесла напередодні банку меду та пакет налущених горіхів, кілька шоколадок та упаковок печива.

«Допомогу здебільшого надсилаємо бригадам, де воюють наші земляки. Та траплялося, що відправили посилку на Краматорськ — там служить наш земляк з Лецьок, але хлопці не мали змоги забрати її, бо не могли вийти з оточення. Тоді вони передали координати своїм побратимам з іншої бригади, ті забрали передачу й були дуже вдячні за гостинці. Волонтери дякують жителям громади і всім небайдужим, хто долучається до збору допомоги. Охочі допомогти в’язальницям матеріалами можуть зв’язатися з Марією Ольховик у фейсбуці. Нитки мають бути напіввовняні або акрилові, не ворсисті та не відтінків червоного кольору», – додають у пресслужбі.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.