Здав рашистам захисників Маріуполя

16 Тра, 18:11

197

Здав у полон 277 захисників Маріуполя: повідомлено про підозру у держзраді керівнику 501 батальйону морпіхів ЗСУ

Повідомлено про підозру у державній зраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через дії якого 277 військових батальйону опинились в рашистському полоні. Про це інформує Державне бюро розслідувань.

«З кінця лютого 2022 року 501 батальйон здійснював оборону Маріуполя. У квітні того року ЗМІ рф повідомляли, мов морпіхи 501 батальйону буцімто добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі.

Насправді ж начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік російської федерації. Унаслідок чого він оманою, користуючись важкою ситуацією сил оборони Маріуполя, спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону було наказано передислокуватися – і таким чином їх обманом було переправлено у, так звану, «днр». Військові не знали про це й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон», – ідеться в повідомленні.

Державне бюро розслідувань ухвалило рішення щодо закриття проваджень відносно 277 морпіхів 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві. Таким чином їх порушенні права полонених відновлюються – їх родини отримають відповідні виплати. А Начальнику-зраднику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочину. Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Офісу Генерального прокурора.

Що відомо про військового держзрадника наразі?

Начальник речової служби тилу 501 ОБМП після диверсії в Маріуполі продовжив колабораціоністську діяльність. Він переїхав до рідного Бердянська Запорізької області та почав далі агітувати українських військових переходити на бік ворога. Також за винагороду він надавав російській федерації відомості про розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні 3 відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року.

Фото: 36 окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook – сторінці і в Telegram – каналі.