22 Лют, 13:00

232

З теплом і водою навіть без світла: на даху одного з київських будинків мешканці встановили сонячні панелі

Мешканці київського житлового будинку ОСББ «Художник» працюють над збереженням енергоефективності, зокрема вони встановили сонячні панелі на даху. Тепер їх будинок з теплом та гарячою водою за будь-яких обставин. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, інспектуючи роботу обладнання спільно з представником будинку.

У житловому будинку на вулиці Велика Васильківська виконали низку енергоефективних робіт у рамках міської програми «70/30%», що діє для будинків ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та ЖБК (житлово-будівельний кооператив). За умовами програми 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% – збирають та інвестують мешканці.

«Мешканці будинку вже не вперше беруть участь у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт «70/30%». Тут відремонтували індивідуальний тепловий пункт, встановили енергозберігаючі вікна та двері в місцях загального користування, утеплили фасад, встановили три гібридні інвертори по 10 кВт і 30 кВт батарею. І це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей, що встановлені на даху. Від батарей автономно може повністю працювати ІТП (до 48 годин), а з освітленням МЗК і зовнішнім – на батареях це все може працювати добу. Загальна вартість виконаних робіт – 2,5 млн грн», – зазначив Петро Пантелеєв.

За словами представника правління ОСББ Дениса Скоренка, система дозволяє вручну підключати і відключати ліфти до батареї, тому влітку вони планують забезпечувати роботу ліфтів також за допомогою сонячної енергії. Тобто влітку будинкові системи можуть повністю працювати завдяки сонячним панелям.

За словами Пантелеєва, проєкт планують розширювати.

«Такі проєкти ми плануємо масштабувати, а досвід поширювати для якомога більшої кількості будинкових громад. Житлові будинки, не лише нові, а яким уже десятки років, можуть бути енергоефективними. Затрати енергоносіїв, як і затрати на комунальні послуги, можна поступово зменшувати», – сказав Петро Пантелеєв.

Загалом понад 1000 енергоефективних проєктів у столиці вже виконано, завдяки чому мешканці вже значно менше сплачують за комунальні послуги.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.