Ексклюзив

26 Січ, 14:40

432

Як відновлюється Михайлівка-Рубежівка: інтерв’ю з колишнім головою селища Андрієм Помазаном

Через повномасштабне вторгнення рф Михайлівка-Рубежівка постраждала менше, ніж Ірпінь, та все ж внаслідок обстрілів окупантів було зруйновано понад 10 будинків.

Як відновлюється селище, що там відбувалось 24 лютого та чи варто чекати наступу на регіон з білорусі – про це ми запитали депутата Ірпінської міської ради та колишнього голову Михайлівки-Рубежівки Андрія Помазана.

Розкажіть, будь ласка, про Михайлівку-Рубежівку: яким було селище до повномасштабної війни і якої шкоди заподіяли окупанти?

Селище майже не змінилось. Нас не так зачепило, як місто Ірпінь, бо в Рубежівці окупанти зробили собі базу і звідси їздили воювати на Ірпінь, Житомирську трасу. Тому село біль-менш вціліло. На той момент, коли військові армії рф відступали, вони пошкодили або зруйнували приблизно 10-12 будинків.

Чи вдалось відновити ці будинки?

Звичайно, ті будівлі, де повибивало шибки, вже відремонтували. Але є будинки, які під час бойових дій пошкоджені настільки, що їх потрібно тільки зносити і будувати нові.

Що відбувалось напередодні 24 лютого? Чи отримували ви якийсь алгоритм від влади в разі надзвичайної ситуації?

23 лютого ще ніхто нічого не знав. Вночі ми почули вибухи, приїхали в Ірпінську міську раду, і там відбулось створення територіальної оборони. Обрали старших і почали налаштовувати логістику, щоби отримувати зброю і облаштовувати блокпости. Так минуло наше 24-те лютого.

На той час ще не було інформації щодо необхідності виїзду населення. Селище у нас невелике, ми визначили об’єкти, які люди могли б використовувати як укриття. Зокрема, приміщення місцевого підприємства та підвал школи, якщо односельці вирішать залишитись. Також поінформували про те, куди ховатись, якщо укриття далеко, а вибухи вже лунають.

Де ви перебували на момент початку російського вторгнення та окупації села?

Спочатку я був у селищі та займався допомогою в обороні території разом із іншими чоловіками. Згодом був змушений виїхати.

Які проблеми селища залишаються актуальними?

Немає світла. Як і у всій області та країні, населення Рубежівки страждає через відключення електроенергії.

Також значною проблемою є відновлення зруйнованих будинків. Держава, мабуть, ще не визначилась, яким чином вона буде відшкодовувати знищене житло. Лише для кількох сімей вдалось через благодійні фонди знайти модульні будинки. Решта або виїздили кудись, або живуть у родичів.

Чи допомагає Ірпінь?

В Ірпені також є модульне житло, куди є черги. Також місто допомогло відновити вікна та частково пошкоджені будинки. Але сам Ірпінь зазнав набагато більш значних руйнувань, порівняно з нашим селом.

Як справляються місцеві у зимовий період та чим їм допомагає влада?

Організовано Пункти Незламності, де можна зігрітись. Також обладнали генераторами сільську раду та школу. Звичайно, місцева влада також допомагає із паливом для генераторів.

Зараз багато говорять про можливість повторного наступу на Київ збоку білорусі. Чи розроблено алгоритм дій для населення у разі такої ситуації?

У нас більшість населення має власний транспорт. Також маємо можливість комунікувати з людьми в будь-який момент і в разі чого повідомити про небезпеку.

Фото: соціальні мережі Андрія Помазана.

Авторка: Софія Шевченко.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.