15 Лис, 22:33

1527

Як утилізувати батарейки, павербанки та акумулятори: поради від Центру управління відходами

Обсяги використання батарейок, павербанків та акумуляторів в Україні значно зросли, адже вони допомагають громадянам зберігати певний рівень комфорту під час відключень світла. Проте натомість негативно впливають на довкілля. Про це пише пресслужба Центру управління відходами.

В управлінні дали поради, як заощадити на цих пристроях та допомогти екологічному становищу країни. Передаємо в оригіналі.

Будь-яке джерело живлення – це склад хімічних, часто токсичних, речовин. Всього одна пальчикова батарейка здатна забруднити 16 м² ґрунту або 400 літрів води. Тому після завершення терміну експлуатації батарейки не можна викидати у смітник. В Україні жоден завод не займається їхньою переробкою, тому наразі ми накопичуємо та безпечно зберігаємо батарейки на нашому складі. Коли необхідна кількість буде зібрана, вони поїдуть на переробку на один із заводів ЄС.

Вартість приймання: 70 грн/кг

Павербанки можуть мати два типи елементів живлення – літій-іонні (Li-Ion) та літій-полімерні (Li-Pol) акумулятори. На жаль, жоден з них не є вічним. Зазвичай, вони розраховані на 500-1000 циклів перезарядки та можуть старіти навіть якщо не використовуються. Якщо ваш павербанк має явні ознаки пошкодження після падіння, такі як вм’ятини, здуття, дим, запах, використовувати його небезпечно. Він може спалахнути або навіть вибухнути. Найкраще відразу віддати його на утилізацію.

Вартість приймання: 20 грн/штука

Щоб продовжити термін служби павербанка, радимо дотримуватися таких правил:

  • якщо павербанк новий, зробіть 2-3 цикли повного заряджання/розряджання (потім можна повторювати повне розряджання не частіше, ніж раз на 1-3 місяці)
  • ставте на зарядку пристрій, коли він має 10-20% зарядки
  • не допускайте перегрівання та переохолодження павербанку
  • не кидайте, не бийте та не сідайте на акумулятори, уникайте потрапляння води чи надмірної вологи

Батарейки, павербанки та акумулятори приймаємо на утилізацію в нашому пункті у Києві за адресою вулиця Полковника Шутова, 16 (завод «Аналітприлад») з понеділка по п’ятницю з 10 до 16. Також можна надіслати поштою або замовити вивіз за вашою адресою у Києві.

Деталі за номером: +38 (098) 043-03-03

Фото: Центр управління відходами

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.