Ангеліна Польова

27 Кві, 15:02

675

Як подолати тривогу під час війни. Поради психотерапевта та корисні ресурси

Стрес і тривога – природні відчуття, властиві кожній людині. За два місяці в Україні їх пережили всі. Однак, не завжди зрозуміло, як працювати з емоціями та переживаннями так, аби вони не завдали серйозної шкоди.

Редакція «Київщина 24/7» звернулася по роз’яснення до фахівця з психотерапії та зібрала допоміжні сайти-антистреси, які втішать і розслаблять у складний момент.

Як жити з тривогою в умовах війни та як зменшити її рівень пояснює психотерапевт і кандидат психологічних наук Спартак Субота. Далі пряма мова спеціаліста:

Природа тривоги. Тривога — безпредметний страх. Тобто безконтрольний і невідомий, на відміну від предметного, — коли, наприклад, на людину біжить собака, тобто є конкретна загроза життю чи здоров’ю.

Це відбувається через те, що все, що нам не відоме, призводить до емоції страху. Адже в давні часи, коли людина чогось не знала, то часто це призводило до її загибелі чи страждань. Тому нервова система досі шукає пояснень, якщо щось викликає подив, нерозуміння. Відтак людина намагається читати багато новин (щоб бути в курсі подій), багато спілкуватися (щоб знати інформацію з різних джерел), читати соцмережі (щоб розуміти настрої й переконання) тощо.

Коли ми постійно читаємо новинні сайти чи соцмережі, у нас створюється відчуття того, що рівень тривоги знизиться. Але він лише зростає. Тому краще дотримуватися кількох порад.

Перша порада — мінімізувати кількість джерел інформації, пов’язаних із війною. Через них рівень тривоги, навпаки, зростає. Адже пізнання проблеми не приводить до того, що ми її вирішуємо. Бо є багато процесів, на які ми не можемо вплинути. Натомість треба намагатися впливати там, де це можливо.

Друга порада: подумайте про те, що тривога може бути корисною. Щонайменше, вона мобілізує наш організм, щоб ми могли врятувати своє життя, а також допомагати оточенню. Під цим мається на увазі не лише волонтерство, а й навіть організація свого побуту. Якщо ми допомагаємо своїм близьким, знайомим і турбуємося про своє здоров’я — це вже дуже корисно.

Третя порада: піклуйтеся про себе — повертайте тренування, прогулянки та спілкування. Рутина добре впливає на психіку, тому що це — ілюзія контролю ситуації. Так мозок формує відчуття того, що в нас немає невизначеності. Відтак зменшується тривога.

Дуже корисним може бути, якщо ви займатиметеся власною зовнішністю. Ходити на манікюр, тренуватися, доглядати за собою — це прості речі, які українці робили в мирний час.

Зараз люди почали ігнорувати базові потреби, походи до лікарів, сферу краси. Але це якраз повертає контроль над ситуацією. Допоможіть собі. Адже чим більше здорових і не травмованих війною українців буде, тим більш здоровим й ефективнішим буде наше суспільство.

Найважливіше про, що треба хвилюватися, — це про своє життя та здоров’я.

 

Ресурси для подолання стресу

Прокричи в порожнечу — сайт, створений для тих, у кого всередині накопичилося багато болю та злості, але таке враження, що виговоритися немає кому. Ніхто й ніколи не дізнається про думки, залишені тут, і вони розчиняться у віртуальній чорній дірі.

Піксельні думки — ресурс, який за 60 секунд нагадує, що з нами насправді все добре і що наші життя значно більші й важливіші, ніж дрібні щоденні негаразди. Він буде рятівним для тих, кого, окрім звісток про війну, водночас хвилюють і буденні речі.

Silk або Шовк — це ресурс, де можна створювати абстрактні та симетричні фігури. Там можна змінювати колір пензля й режим симетрії, а також поширювати результат у соцмережах.

Koalas to the Max — простий сайт-іграшка, що нагадує сцену з фільму про Гаррі Поттера, де речі в сховищі Ґрінґотсу збільшуються в кількості, як тільки до них торкаєшся. Гадаємо, тут пояснювати нічого не треба:).

Sad for Japan — вебсторінка, яка повторює японський прапор, щоправда, трохи незвичний. Класична забавка, щоб «залипнути».

The Useless Web або Безглуздий Сайт — генератор випадкових вебсторінок, які не мають великого сенсу, але можуть потішити та відволікти в потрібну мить.

Bored Button або Клопка «Нудно» — сайт, який автоматично видає відвідувачу якусь активність, вікторину, цікавий факт тощо. Хороший спосіб розважитися або зняти напругу.

Дощовий настрій — затишна вебсторінка, яка відтворює шум дощу й грози. Запис можна залишити на фоні під час роботи чи навчання або просто слухати.

Пухнастий друг — сервіс, де можна слухати муркотіння котів, яке, як вважається, позбавляє від стресу. У налаштуваннях еквалайзера можна регулювати рівень частот і зберігати улюблені комбінації.

Multiplayer Piano — онлайн-фортепіано, де можна грати за допомогою клавіш на клавіатурі. Окрім різних звукових режимів, можна обирати — музикувати на самоті чи з користувачами з усього світу.

NASA’s Eyes або Очі NASA — це сайт, створений Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) для віртуальних подорожей космосом. На ресурсі можна спостерігати проєкцію того, що відбувається в різних місцях Усесвіту в цю секунду.

eyes.nasa.gov

 

Якщо вам не вдається самостійно впоратися з надмірною тривогою чи страхами, то не бійтеся звернутися по допомогу до психолога або психотерапевта. Серед них чимало фахівців надають свої послуги безоплатно на час війни.

Наприклад, програма “Розкажи мені” надає безоплатну психологічну допомогу в разі тривоги, панічних атак й ознак депресії. Для цього потрібно коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua.

Редакція «Київщина 24/7» сподівається, що зібрані поради та ресурси будуть корисними та допоможуть дбайливіше ставитися до себе. Усе буде Україна!