5 Січ, 14:31

324

Як після звільнення від окупації відновлювалось КП «Бородянкатеплопостачання»

Під час окупації Бородянки було значно пошкоджено мережі водопостачання та знищено або викрадено обладнання та автомобілі комунального підприємства «Бородянкатеплопостачання». Проте зараз воно поступово відновлюється. Про це повідомляє Бучанська районна державна адміністрація.

Завдяки потужній роботі керівництва та фахівців Бородянської селищної ради з волонтерами, благодійними фондами і організаціями, підтримці Київської ОВА та колег із сусідніх громад, щоденній невтомній роботі колективу «Бородянкатеплопостачання» наразі практично все відновлено, збільшився парк техніки, на випадок відсутності енергопостачання в наявності генератори різної потужності.

Від Червоного Хреста України отримано дороге зварювальне обладнання для пошкоджених мереж, насосне обладнання для котелень, гідрокомпенсаційні баки, та інші необхідні компоненти для запуску водопостачання/водовідведення, цеоліт для знезалізнення води.

Протягом року надійшло 2 потужних екскаватори, спеціалізований автомобіль для перевезення питної води, сучасний автокран, генератори на 8 кВт для котелень закладів освіти та на 30 кВт для Бородянської ЦРЛ. Спільно з Асоціацією «Укрводоканалекологія» — трансформатор для відновлення підстанції котельні Бородянського професійного аграрного ліцею.

Чеська некомерційна неурядова організація «Людина в біді» допомогла Бородянській ОТГ відновити артезіанські свердловини, поставила насосне обладнання та шафи керування для насосів, які були пошкоджено та розграбовано російськими окупантами.

Французька міжнародна неурядова організація «Acted» — відремонтувати станцію другого підйому і теж надала насосне обладнання. Також від французької Oxfam отримано асенізаторський і незабаром надійде каналопромивний автомобіль, що дуже важливо для функціонування каналізаційних мереж.

Від міста Гданськ у травні 2022 року надійшло обладнання для відкачування стоків у затоплених каналізаційних станціях, а пізніше відповідний спеціальний автомобіль.

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ забезпечив Бородянську громаду потужними генераторами, завдяки яким у «Бородянкатеплопостачання» є можливість підіймати та подавати воду двома свердловинами в смт Бородянка, перекачувати стоки на очисні споруди за відсутності електроенергії, а також 3 генератори для котелень, у т.ч. для Бородянського будинку-інтернату.

Також від цього Фонду отримано запчастини для ремонту електрообладнання, що дуже важливо для широкої електромережі. Міжнародна організація з міграції забезпечила організацію та проведення гідродинамічного очищення та промивки складної ділянки в 1 км центрального каналізаційного колектору від будівельного сміття, яке потрапило туди внаслідок бойових дій.

Наразі, завдяки БФ «NEW WAY» завершується ремонт та буде встановлено меблі в лабораторії, яка буде найбільш сучасною в усій Київській області коштом отриманого обладнання від Червоного Хреста України. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) поставило блочно-модульну сучасну котельню з погодорегулюванням для дитсадка «Буратіно», трасопошукову систему для визначення точного знаходження мереж на випадок їхнього пошкодження, 3 насоси з шафами управління.

Крім благодійних організацій та міжнародних партнерів Бородянська територіальна громада щиро вдячна за ефективну вчасну допомогу фахівцям ПрАТ АК «Київводоканал» та КП «Бояркаводоканал».

Фото: Бучанська районна державна адміністрація

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.