Юля Галда

29 Кві, 18:18

508

Як не стати жертвою шахраїв, коли орендуєте квартиру

Зараз на сайті DOM.RIA.com за запитом «довгострокова оренда квартир у Києві» розміщено майже 15 тисяч оголошень. На ресурсі OLX в аналогічній категорії протягом перших півгодини після публікації оголошення можуть переглянути від 50 до 700 людей. Тобто запит користується популярністю, попри воєнний стан.

Квартири хочуть орендувати кияни та гості міста, волонтери та внутрішньо переміщені особи. Як не стати жертвою шахраїв під час пошуку нерухомості в оренду — розкажемо у нашому матеріалі.

  • Ціна

Занадто низька вартість без причини — це вже тривожний знак. Як правило, таким простим трюком користуються аферисти, щоб привабити людей. Врахуйте, що на ціну можуть впливати район розміщення нерухомості, наявність техніки та меблів, стан ремонту.

  • «Всі питання у Viber» 

Viber — найпопулярніший месенджер в Україні. Як вказує міжнародне агентство маркетингових досліджень Kantar TNS, станом на січень 2021 року він встановлений на 97% смартфонів українців. Тому у шахраїв є велика ймовірність продовжити діалог у Viber, адже там можна зручно відправити додаткові фотографії нерухомості, паспортні дані та решту інформації для підписання угоди. Навіть якщо модератори дощок оголошень заблокують афериста на своїх ресурсах, на Viber-листування це не розповсюдиться.

  • Завдаток

Його можуть просити для різної мети: на бензин, щоб приїхати саме зараз показати вам квартиру; для гарантії, що нерухомість забронюють саме за вами; за перегляд. Ніколи не можна відправляти завдаток ні на картку, ні на телефон.

  • Дата реєстрації на сайті

Найчастіше за все шахрайські оголошення розміщуються на сайті з нових акаунтів. Проте бувають випадки, коли аферисти отримують доступ до старих облікових записів через відновлення паролю.

  • Фотографії

Для своїх оголошень шахраї копіюють фото з інших ресурсів. Це можуть бути сайти, які ніяк не пов’язані з орендою, наприклад, портфоліо дизайнерів чи ремонтних бригад. Щоб переконатися в чесності оголошення, ви можете попросити сфотографувати окремо пральну машину, плиту, диван чи будь-який інший елемент квартири.

  • Документи

Навіть якщо вам для гарантії чесних намірів надіслали фото свого паспорта — це не привід довіряти людині. Станом на 1 жовтня 2018 року, в Україні нараховується 1,5 млн недійсних паспортів. Це втрачені, знищені, викрадені чи ті, які належали померлим особам, паспорти, що не були анульовані Державною міграційною службою. Саме такі паспорти часто використовують аферисти. Безкоштовно перевірити паспорт на дійсність можна за посиланням.

  • Факти

Під час телефонної розмови поцікавтеся, які поруч є магазини чи школи, на якій зупинці краще виходити, які провайдери Інтернет можна підключити у будинку. Всю цю інформацію ви зможете легко перевірити в Google, а ось шахрая вона може видати.

Якщо у вас виникають будь-які підозри, ви можете спробувати звернутися в службу підтримки сайту, на якому розміщене оголошення. Звичайно, відповідальності вони не несуть, але можуть його передати повторно у відділ модерації для перевірки. Також на ресурсі DOM.RIA.com є окрема рубрика з об’єктами, на яких особисто побували працівники сайту та гарантують правдивість опублікованої інформації.