13 Січ, 12:24

339

Як буде діяти механізм компенсацій за зруйноване житло: пояснення від Мінінфраструктури

Міністерство інфраструктури показало покрокову інструкцію для отримання компенсації за знищене майно. Згідно з нею, будуть існувати два види компенсацій – грошова та у вигляді житлових сертифікатів.

Зазначається, що грошову компенсацію можна буде отримати тільки за приватний або дачний будинок. Для цих надходжень має бути створений спеціальний рахунок. Порядок, що визначатиме механізм грошової компенсації, поки що розробляють.

Також житловий сертифікат буде відображати оцінену вартість зруйнованого майна. Її будуть розраховувати за спеціальною методикою, в основі якої буде вартість житла за квадратний метр.

Сертифікат буде діяти протягом п’яти років. Його можна буде використати для купівлі квартири або приватного будинку як на первинному, так і на вторинному ринках. Власник сертифікату зможе самотужки обирати, в якому населеному пункті придбати житло. Для купівлі можна буде використати один або декілька сертифікатів.

Відомо, що при місцевих адміністраціях буде створено комісії з розгляду питань про надання компенсації. Постраждалі будуть подавати  заявки до таких комісій кількома шляхами: через «Дію», ЦНАПи або нотаріуса. Комісія буде мати 30 днів на те, аби обстежити об’єкт і ухвалити рішення щодо компенсації.

Головним джерелом фінансування компенсацій будуть заарештовані активи рф, розраховують в уряді.

«Ми не хочемо перекладати тягар відбудови на платників податків, тому вже працюємо з міжнародними інституціями над залученням цих коштів у відбудову», – зазначив Кубраков.

За його словами, законопроєкт є рамковим і не врегульовує всі питання щодо механізму компенсацій чи джерел фінансування. До нього ще будуть розробляти комлекс підзаконних актів.

Крім того, Олександр Кубраков додав, що у пошкодженому чи зруйнованому житлі станом на осінь 2022-го мешкали понад 2,4 мільйонів українців, більш як 316 тисяч людей подали заявки на компенсацію в «Дії».

Законопроєкт №7198 про компенсацію власникам зруйнованого або пошкодженого житла було затверджено у першому читанні. Коли його остаточно ухвалять, програма компенсацій почне діяти.

Зауважимо, що подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву мають змогу не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники. Команда Мінцифри обробляє заявки, аби потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.