Ексклюзив

28 Гру, 13:12

472

Як Бородянка оговтується після російських бомбардувань: інтерв’ю з Георгієм Єрком

Бородянка розташована за 50 кілометрів на північний захід від Києва. На початку повномасштабного вторгнення росії проти України в цьому містечку йшли запеклі бої. Вони спричинили значно більші руйнування житлових будинків, ніж в інших населених пунктах Київської області, які постраждали від обстрілів росіян.

На початку квітня українські захисники підрозділів ЗСУ звільнили Бородянку — один із перших населених пунктів, який постраждав від російських бомбардувань.

На жаль, після звірств російських окупантів від мирного містечка фактично нічого не залишилося. Більшість будівель житлового фонду та інфраструктура пошкоджені. російські війська цинічно знищували все на своєму шляху, жорстоко вбиваючи місцеве населення.

«Київщина 24/7» поспілкувалася з виконуючим обов’язки голови Бородянської селищної ради Георгієм Єрком. Він розповів нам про ситуацію в містечку та громаді, опалювальний сезон в період постійних відключень електроенергії та відбудову Бородянки.

Як ви особисто зустріли повномасштабне вторгнення рф в Україну?

Я в той час був на території ОТГ. Колони російської техніки почали рухатися через населений пункт Шибене на дамбу. Люди сповістили мене, що поїхали танки, БТР та інша техніка противника. Після цього особисто виїздив дивитися, яким шляхом вони поїхали. Ми одразу припинили навчання в школах, запропонували людям виїжджати самостійно, потім організували з місцевими жителями маленькі загони, які вивозили людей і розміщали їх у інших населених пунктах, подалі від Бородянки.

Як Бородянка пережила окупацію, адже вона найбільше постраждала від дій російської армії?

На превеликий жаль, на Бородянці вони вилили всю свою злобу і показали, яким дійсно є «русскій мір». Перший постріл, який був зроблений в сторону Бородянки, зруйнував будинок, де перебувало шестеро осіб, вся сім’я Сімороз загинула.

Сім’я Сімороз, тоді загинули 6 родичів поліцейського Івана Сімороза, бабуся, мати, молодший брат, однорічна донечка Івана, дружина та батько Івана. Фото: ВВС

Донька Івана Сімороза Поліна. Фото: ВВС

А далі, коли російські війська рухалися, то вони розстрілювали і будинки, і торгівельні центри, тобто просто по всьому вівся спрямований вогонь з усіх видів зброї: танків, БТРерів, кулеметів. Бородянку захищав 71 озброєний чоловік та добровольці, які прийшли допомагати людям. Це молоді хлопці, які займалися евакуацією і вивозили людей.

Скільки на даний час зафіксовано жертв під час окупації Бородянки?

Під завалами будівель загинуло 42 людини, 28 зниклих безвісти. Загалом у громаді 162 людини загинуло.

Як зараз проводиться відбудова містечка? Чи вдалося вже щось відбудувати?

Зараз проводиться установлення вікон, йде ремонт дахів. Також відбувається відновлення шкіл, дитячих садочків. Є допомога від благодійних фондів, Міністерства регіонального розвитку України, обласної адміністрації.

Чи допомагають відбудовувати громаду міжнародні партнери?

Так, допомагають такі благодійні фонди, як Червоний Хрест, «Людина в біді», Міжнародна організація міграції і багато інших.

Як допомагає Київ у відновленні Бородянки?

Столиця перерахувала на відбудову нашої ОТГ 50 мільйонів гривень, ці гроші вже зайшли на рахунок.

Скільки жителів Бородянки наразі повернулося до містечка?

Біля семи тисяч мешканців вже повернулися до рідного міста, проте майже п’ять ще досі проживають за межами Бородянки. Частина бородянців виїхали за кордон, деякі — до родичів в інші області нашої країни, дехто також живе на території ОТГ в родичів, якщо немає, де жити в Бородянці.

На вашу думку, з чим пов’язане невдоволення громади діяльністю влади у Бородянці?

Розумієте: Бородянка, що будувалася понад 50 років, була зруйнована за місяць. Зараз люди хочуть відновити все швидко і сподіваються на те, що відбудуються їхні будинки і вони будуть жити так, як і жили до початку повномасштабного вторгнення. Але, на превеликий жаль, Україна перебуває у стані війни, тому зробити все швидко і держава, і ми не в змозі, адже є фінансовий та людський дефіцит. Держава робить все, що може, аби забезпечити всім необхідним, але є відключення електроенергії, яке заважає виконувати роботу. Люди мерзнуть, бо всі електроприлади працюють завдяки електроенергії. Навіть теплопостачання здебільшого залежить від електрики, водопостачання, водовідведення. Зараз під час відключень, які і більшість українців, працюємо на бензинових та дизельних генераторах.

На вашу думку, скільки потрібно часу для повної відбудови Бородянки після нашої перемоги?

Найперше все буде залежати від фінансового потенціалу та людського ресурсу, бо можуть бути кошти, але не буде кому відбудовувати. Проте я думаю, що разом із коштами прийдуть люди, які відновлять житло у Бородянці та місто загалом. І зроблять місто європейського класу, яке буде ще кращим, ніж до війни.

Яка зараз ситуація з опалювальним сезоном у зв’язку з плановими та аварійними відключеннями світла?

Наші комунальні котельні забезпечені дровами за рахунок коштів, які були виділені з обласної адміністрації та місцевого бюджету. Тому всі котельні зараз мають паливо, дрова. Також є бензинові та дизельні генератори, тому за рахунок цього котельні працюють.

Скільки пунктів обігріву функціонує в Бородянці та громаді?

У Бородянці ми створили три пункти обігріву. Зараз отримали від швецької сторони будиночки, які будемо складати і також поставимо їх біля багатоповерхових будинків, щоби в разі відключення світла і непередбачуваних ситуацій люди змогли обігрітися.

Також пункт обігріву зробили у школі і дитячому садочку «Казка». Зараз завершуємо роботи в будинку культури, щоб також зробити там пункт обігріву, адже туди ми зможемо прийняти велику кількість населення. Загалом у громаді є 14 пунктів обігріву, у кожному старостаті їх зробили.

Яка з проблем громади наразі є найболючішою?

Найболючіші проблеми зараз — недостатня кількість паливно-мастильних матеріалів і генераторів, завдяки яким ми зможемо пережити цю зиму.

Що буде з роботами Бенксі у Бородянці?

Зараз створена комісія спільно із Київською військовою адміністрацією, яка напрацює пропозиції, і їм буде надана відповідна оцінка. Думаю, що питання щодо робіт Бенксі буде якомога швидше вирішено.

Фото: Ед Рам / Instagram

Фото: Ед Рам / Instagram
Авторка: Карина Бовсуновська.

Фото: Георгій Єрко, Армія inform, Олексій Кулеба

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.