26 Лют, 15:35

286

Відвів літак, аби захистити село: у Вишгородському районі відкрили пам’ятник одному з «привидів Києва»

25 лютого в лісі поблизу села Глібівка Вишгородського району відкрили пам’ятник. Рік тому на цьому місці героїчно загинув льотчик 299-ї бригади підполковник Геннадій Матуляк.

Про це повідомили у пресслужбі 299-ї бригади.

Геннадій народився 29 квітня 1977 року у селі Мартинівське Вознесенського району Миколаївської області. Більше 10 років віддав службі у славетній 299 бригаді. Загалом же більше 20 років провів за важелями бойових літаків. Літав на літаках МіГ-29, Л-39, Су-25.

З першого дня брав участь у відбитті повномасштабного російського вторгнення в Україну. 24 лютого 2022 року знищував ворожі колони на Херсонщині, і на рідній Миколаївщині.

Зранку 25 лютого 2022 року на північ від Києва в районі міста Гостомель Геннадій Матуляк знищив колону техніки російських окупантів, але близько сьомої ранку під час повітряного бою російський винищувач влучив у штурмовик Геннадія. Льотчик почав відводити літак, аби захистити село, адже під ним розташувався великий розважальний комплекс. Та після другого влучання літак і пілот спалахнули. Машина впала за кілька кілометрів від села Глібівка Вишгородського району. Не зважаючи на те, що село на той момент було окуповане російськими загарбниками, відважний льотчик був похований вдячними місцевими жителями біля місця загибелі.

«Мешканці Глібівки і сьогодні прийшли вклонитися жертовному подвигу Гкроя України підполковника Геннадія Матуляка. Сльози бриніли на очах як і бачивших життя літніх людей, так і зовсім юної молоді. Пам’ять і щира вдячність захиснику українського народу назавжди залишиться в їхніх серцях», – йдеться у повідомленні.

16 квітня 2022 року перепохований у місті Миколаєві.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі підполковнику Геннадієві Матуляку присвоєно звання Герой України посмертно.

У Геннадія залишилася дружина Ольга та двоє дітей — син Руслан та донька Софія.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.