Відбудова Київщини

26 Кві, 19:56

178

Відбудова Київщини після навали рф: скільки коштів витратили Ірпінь, Буча і Гостомель?

Закупівлі першого року відновлення Бучі, Ірпеня і Гостомеля становлять приблизно 2% збитків, що їм завдали росіяни. Про повідомляє проєкт Rebuildua згідно з аналітикою Transparency International Ukraine.

«Загальні збитки завдані Ірпеню, Гостомелю й Бучі внаслідок російської окупації становлять приблизно 40 млрд грн. Водночас у Prozorro протягом року прозвітували про 450 закупівель для їх відбудови на орієнтовно 880 млн грн. Частини закупівель коштом бюджету може не бути у Prozorro, якщо їх провели до кінця червня 2022. Тоді звітувати було необов’язково — внести інформацію про них у систему можна вже після завершення воєнного стану.

З тих закупівель, що ми бачимо зараз, лише 8 провели за допомогою аукціонів у Prozorro. До того ж лише на 2 з них прийшло більше одного учасника. 98% закупівель для відбудови цих трьох населених пунктів провели напряму.

Станом на 1 квітня для відбудови Ірпеня провели 214 закупівель на понад 405 млн грн, про які прозвітували в Prozorro. Найдорожчий контракт уклали на ремонт навчального центру Державного податкового університету. Договір на понад 20 млн грн підписали напряму з ТОВ «Промін Буд Сервіс». Однак оплатили його не повністю — лише на 3,4 млн грн — через зменшення обсягів фактичного фінансування замовника.

Для відбудови Бучі — 79 закупівель на понад 390 млн грн. Найбільша сума договорів на відбудову міста у ТОВ «Нідком» — понад 137 млн грн. Компанія отримала 36 контрактів. За даними порталу КиївВлада, один з її засновників може бути пов’язаний з Олександром Чуняком – помічником депутата ВР Олега Семінського (фракція «Слуга Народу»).

На відбудову Гостомеля через Prozorro з бюджету витратили 84 млн грн — провели 165 закупівель. 35 угод на понад 30 млн грн Департамент регіонального розвитку Київської ОДА уклав з ТОВ «ІБК Енерготехнобуд». Усі вони стосувалися ремонту житлових будівель», – ідеться в повідомленні.

28 березня 2022 року Збройні Сили України вигнали з Ірпеня російську армію. За кілька днів вони також звільнили Бучу і Гостомель.

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. TI Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Фото: ОperativnoZSU.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook – сторінці і в Telegram – каналі.