25 Лют, 14:13

556

Відбудова Ірпеня: хто став переможцем архітектурного конкурсу з відновлення міста

Конкурсна комісія обрала переможців архітектурного конкурсу на відбудову та реконструкцію 10 об’єктів в Ірпені, що були зруйновані окупантами під час російського повномасштабного вторгнення. Про це PRAGMATIKA.MEDIA повідомили в Irpin Reconstruction Summit.

Так, конкурсне журі в рамках ініціативи проєкту Irpin Reconstruction Summit врахувало пропозиції фахових спеціалістів, провідних архітекторів, дизайнерів, художників та урбаністів для розробки стійких рішень для відновлення соціальної інфраструктури міста у партнерстві з міжнародними установами.

Пропонуємо ознайомитись з візуалізаціями переможців конкурсу, які запропонували найкращі рішення.

Ірпінський історико-краєзнавчий музей

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Під час військових дій музей постраждав і потребує заміни вікон, реконструкції ганку та покрівлі. Команда архітекторів на чолі з Дзюблюк Зореславою запропонувала не просто відремонтувати будівлю та приміщення всередині, а значно розширити його та кардинально переосмислити всю концепцію діяльності музею.

Ірпінська міська бібліотека ім. М. Рильського

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Автори проєкту провели дослідження, яке продемонструвало, що майже половина респондентів відвідували бібілотеку лише у шкільному або студентському віці. Тому на меті проєкту вони вбачали підвищення інтересу та відвідуваності об’єкта. Концепція бібліотеки змінена і являє собою житлову скляну коробку, що відкрита, прозора та наповнена світлом.

Культурно-дозвільний центр «Дорога життя»

Візуалізація: Ілля Снісар

Візуалізація: Ілля Снісар, Марина Данильцева

Клуб “Романівка” автори проєкту-переможця пропонують перетворити у архітектурно-сучасний Центр культури та дозвілля. Основна ідея – відділитись будівлею від дороги та створити затишний внутрішній простір з дитячим майданчиком в скандинавському стилі. Поруч передбачені облаштування меморіалу та пішохідно-паркової зони.

Мультифункціональний простір на першому поверсі включатиме бібліотеку та конференц залу. Також тут будуть розміщені лекторій, глядацька зала зі сценою, танцювальна зала, кафе, адміністративні приміщення. На другому поверсі плануються театральна та вокальна зали, бібліотека з читальною залою, клас образотворчого мистецтва, кафе, адміністративні та технічні приміщення.

Центральний будинок культури

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Проєкт Центрального будинку культури команди Руслана Савчука поєднав у собі минуле та майбутнє. У представленому проєкті гармонійно збережено фасадну групу. Крім того, журі надали високу оцінку збереженню автентичності будівлі. Команда запропонувала законсервувати та інтегрувати в простір нової будівлі не сильно пошкоджені автентичні елементи. Зокрема цеглу із Бучанського цегельного заводу «Перемога».

Також проєктом передбачена максимальна функціональність об’єкта, ефективно розплановано внутрішню площу з урахуванням сучасних вимог організації глядацького залу. Крім того, тут передбачений паркінг та зовнішній благоустрій.

Ірпінський центральний міський стадіон «Чемпіон»

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Проєктний менеджер – Павло Кормільцев. Проєктом передбачається відновлення поля, трибун та підтрибунних приміщень. Відбудова фінансується за підтримки платформи UNITED 24.

Крім того, для завершення проєкту буде залучатися додаткове фінансування, зокрема збір коштів було оголошено та здійснено українським футболістом Андрієм Шевченком.

Дошкільний навчальний заклад №2 «Веснянка»

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Навчальний заклад зазнав значних руйнувань після вторгнення окупантів. Будівля, в якій виховувались 80 дітей, підлежить повному демонтажу та зведенню нового дитячого закладу.

Новий проєкт передбачає, що заклад буде збільшено – він вміщатиме 140 дітей. В підвальному приміщенні розташовуватиметься бомбосховище. Архітектура будівлі в цілому здійснена у сучасних формах з лаконічною стилістикою та використанням контрастних кольорів.

Ірпінський академічний ліцей Національного університету біоресурсів та природокористування України

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Проєкт реконструкції споруди передбачає модернізацію споруди до класу енергоефективності не нижче “В”. Автори проєкту пропонують здійснити утеплення будівлі, замінити віконні та дверні склопакети, передбачити можливість встановлення сонячної електростанції на даху.

Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з поглибленим економіко-правовим вивченням №2

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Основний корпус школи частково був пошкодженний та вже відновлений, столова була зруйнована вщент. Проєктом передбачається відбудова столової з надбудовою двох додаткових поверхів для потреб школи. Також передбачено бомбосховище площею 215 кв.м.

Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів мистецького профілю №1 імені А.С. Макаренка

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Візуалізація надана Irpin Reconstruction Summit

Проєктною пропозицією запропоновано проведення повної реконструкції
старого корпусу школи зі збільшенням її поверховості до 3-х поверхів.

В корпусі передбачається розмістити бомбосховище, збільшити кількість спеціалізованих класів (лінгвістичних, компютерних, художніх) та приміщень позашкільної освіти (клубні, гурткові, художні майстерні).

Площа Свободи на місці старого ринку

Візуалізація: Марина Данильцева

Візуалізація: Марина Данильцева

Оскільки територія ринку під час російського вторгнення та окупації згоріла вщент, на його місці вирішено облаштувати площу Свободи. Проєкт-переможець Марини Данильцевої представлений гармонійним поєднанням зелених зон із громадським простором.

Журі також відзначили врахування у проєкті паркінгу та запропоновану технічно не складну, але цікаву архітектуру перголи. Серед інших переваг над іншими проєктами називається його найбільш реалістична та підйомна вартість втілення та відповідність сучасним дизайну і трендам.

Наразі мешканцям Ірпеня пропонують долучитись до відбудови міста та написання нової Стратегії розвитку міста. Реєстрація до групи за посиланням.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.