6 Кві, 11:36

330

Вчора Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН та засудив бездіяльність організації

Організації Об’єднаних Націй необхідно негайно діяти, щоб покласти край російському вторгненню в Україну та «військовим злочинам», скоєним армією рф. З таким закликом виступив український президент Володимир Зеленський, звертаючись 5 квітня за відеозв’язком до Ради безпеки ООН. Він засудив бездіяльність організації, головною метою якої є «підтримка миру», і виступив за її реформування.

Спеціальне засідання Ради безпеки ООН було скликано цього вівторка Великобританією, яка головує зараз у раді. Обговорення війни рф проти України, розпочатої за наказом путіна і триває понад 40 днів, відбулося на тлі публікації свідоцтв про масові вбивства мирних жителів у місті Буча Київської області. У місті, яке щойно покинули російські ЗС.

У Бучі «немає жодного злочину, якого б не скоїли» російські військові, — сказав Володимир Зеленський, звертаючись до Ради безпеки та перерахувавши ті звірства, жертвами яких стали жителі щойно звільненого від путінських військ міста. Напередодні президент України побував у Бучі.

«Миру ще доведеться побачити, що вони зробили в інших окупованих містах в інших окупованих районах нашої країни», – попередив Зеленський, назвавши Маріуполь, Харків, Чорнобиль, Бородянку. – “Багато хто з них схожі на Бучу”, – підкреслив він, говорячи про “немислимий рівень ненависті”, який демонструють російські сили. «Вони залишають країну в руїнах.., усюди масові поховання», — продовжував Зеленський, говорячи про «навмисне знищення українських міст», удари з повітря по житлових кварталах та голод у обложених населених пунктах.

Географія може бути різною, але жорстокість та сама. Злочини однакові. І відповідальність має бути неминучою, — наголосив Зеленський.

«Російське керівництво веде себе як колонізатор у давнину», — заявив президент України, звинувачуючи рф у «депортації українців» на свою територію, а солдатів путінської армії у пограбуваннях та мародерстві.

Відповів Зеленський і владі росії, чий посол Небензя на самому початку засідання Ради безпеки ООН заявив про «жахливу провокацію українських радикалів у місті Буча». Позиція росії, зазначив Зеленський, полягає в тому, щоб «звинувачувати решту всіх для виправдання своїх дій». Також, за його словами, рф поводилася в ситуації з малайзійським «Боїнгом», збитим над Донбасом.

«Ми зможемо провести повноцінне розслідування» злочинів російських сил, — пообіцяв Зеленський, наголошуючи на винятковості коштів, які є сьогодні у світі для збору доказів. За його словами, Україна націлена на “максимальну співпрацю з міжнародними структурами”, зокрема з Міжнародним кримінальним судом (МКС), а також надасть “максимальний доступ для журналістів” у залишені рф райони.

Вищий орган ООН Зеленський піддав нещадній критиці за бездіяльність в умовах агресії, що триває.

“Що ж робить Рада безпеки? Де вона узагалі? Де той світ, який їй доручено боронити?” – сказав Зеленський, нагадавши про першу статтю першого глави Статуту ООН.

У цій статті першою ж метою організації є: «Підтримувати міжнародний мир і безпеку і з цією метою вживати ефективних колективних заходів для запобігання та усунення загрози миру та придушення актів агресії або інших порушень».

«Якщо порушують першу статтю, у чому сенс решти статей?» – запитав Зеленський у членів РБ ООН. – «Очевидно, що ключовий інститут миру, який має забезпечити примус будь-яких агресорів до миру, просто не може ефективно працювати».

Зеленський вказав на причину безпорадності Радбезу — право вето, яке має рф.

«От держава, яка перетворила своє право вето на право вбивати», — заявив він, зажадавши реформування ООН.

Вихід із глухого кута, на думку Зеленського, у тому, щоб «усунути росію як агресора та джерело війни від блокування рішень щодо її ж агресії та її ж війни, і тоді зробити все, що допоможе встановити мір». Або ООН необхідно повністю «переформатуватися», аби реально «працювати задля досягнення миру», і не лише в Україні.

Якщо існуючий формат ООН «безальтернативний» і «немає виходу» із ситуації, організації залишається лише «саморозпуск».

“Переконаний, що ви здатні обійтися без цього третього варіанту”, – підсумував президент України.

На початку цього засідання Ради безпеки генеральний секретар організації Антоніу Гутерріш знову назвав «повномасштабне вторгнення» рф в Україну «порушенням Статуту ООН». Він також назвав оголошену путіним війну «одним із найсерйозніших викликів міжнародного порядку та архітектури підтримання миру». Серйозність цього виклику визначається «інтенсивністю» бойових дій та його «наслідками».

«Війна призвела до безглуздої загибелі людей», більш ніж 10 мільйонів людей стали біженцями або переміщеними особами, — нагадав Гуттеріш, додавши: криза, що наростає у світі, вже зачіпає 1,2 млрд людей у ​​74 країнах світу, що розвиваються.

Заступниця генсека ООН Розмарі Ді Карло, яка виступала перед зверненням Зеленського, нагадала про щоденно зростаючі цифри жертв війни серед мирного населення України. Тільки за даними, які вже встигло підтвердити Управління Верховного комісара ООН з прав людини, кількість загиблих наближається до півтори тисячі. У своїх щоденних зведеннях УВКПЛ незмінно повторює, що «фактичні цифри набагато вищі», оскільки дані з районів бойових дій надходять із запізненням, і для їх підтвердження ООН потрібен час.

Розмарі Ді Карло повідомила про численні факти порушення військами рф міжнародного гуманітарного права.