Надія Мурад

23 Тра, 13:37

121

Важливо документувати злочини для покарання російських окупантів: Бородянку відвідала іракська правозахисниця

У Бородянці побувала іракська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Надія Мурад. Про це повідомила Перша леді Олена Зеленська.

«Надія приїхала на моє запрошення, щоб на власні очі побачити руйнування, завдані російською агресією, і поділитися своїм колосальним досвідом адвокації жертв воєнних злочинів. Побували разом у Бородянці та обговорили важливість документування цих злочинів для покарання російських злочинців», — йдеться у повідомленні.

Надією був розроблений протокол «Кодекс Мурад», принципи якого використовуються у всьому світі, зокрема і під час війни в Україні. Вона є символом як одна людина може вплинути на весь світ, а її голос може стати голосом всіх зґвалтованих жінок. Її виступи на різних міжнародних платформах та публічні виступи, стали надзвичайно важливими в просуванні діалогу про проблему сексуального насильства, а вона сама стала символом сили та волі жінок, які стикаються з насильством. Згадуючи жорстокі злочини росіян в Бородянці, зокрема і проти жінок, неймовірно важливо, аби такий діалог працював.

Загалом із початку повномасштабного вторгнення правоохоронні органи України зафіксували понад 88 тисяч воєнних злочинів. Це, зокрема, знищення цивільної та критичної інфраструктури, об’єктів культурної спадщини, розстріли евакуаційних колон, депортація, злочини проти журналістів, убивства й катування цивільного населення, зокрема жінок і дітей, а також випадки сексуального насильства з боку загарбників.

За час повномасштабної військової агресії РФ Офіс Генерального прокурора зафіксував 190 фактів сексуального насильства. Зокрема, проти жінок – 136, проти чоловіків – 54. Серед жертв 13 неповнолітніх: 12 дівчат і 1 хлопець.

Найстаршій постраждалій від сексуальних злочинів окупантів 82 роки, наймолодшій – 4 роки.

Найбільша кількість випадків сексуального насильства зафіксована в Херсонській області (67) та на Київщині (52).

Гості побували також в дитячому садочку «Буратіно», де жителі ховалися від російських авіанальотів. Подивилися, як у вже реконструйованому дитсадку «Казка» працівники ДСНС навчають 5–6-річних малюків мінної безпеки.

Голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко розповів, як відновлюється Бородянка, зокрема про принцип Build Back Better («Відбудувати краще, ніж було»), який втілюється в будівництві нових об’єктів за програмою United24.

Бородянський район – один із тих, хто найбільше постраждав від російської окупації. Загалом у тут знищено чи пошкоджено близько 1,8 тис. об’єктів. Загалом у громаді зруйновано 2244 об’єктів, серед яких 6 садочків. Під час російської окупації загинуло162 жителі, із них 48 – під завалами будинків. Іще 28 людей зниклі безвісти.

Фото: Олена Зеленська.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці й в Telegram-каналі.