5 Тра, 09:56

504

В Україні запустять центри, де надаватимуть допомогу жертвам сексуального насильства

По всій країні розгорнуть спеціальні центри, у яких зможуть отримати допомогу жертви сексуального насильства під час вторгнення рф. Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на спільному брифінгу зі спеціальною представницею генсекретаря ООН із питань сексуального насильства в конфліктах Прамілою Паттен.

Насамперед центри розташують у містах, де перебуває найбільше внутрішньо переміщених українців, та тих містах, які перебували в окупації. Там будуть надавати медичну, медикаментозну, психологічну та правову допомогу.

3 травня Україна й ООН підписали Меморандум про співробітництво між Урядом України та ООН щодо запобігання та протидії сексуальному насильству в умовах війни. Серед іншого меморандум передбачає і створення таких центрів.

Наразі у 12 містах України вже працюють 24 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. У кожному місті — по 2 бригади. Кожна складається з двох спеціалістів (психолога або соцпрацівника) та водія з автівкою.