28 Жов, 19:24

356

В Бучанському районі стартував проєкт: його мета – компенсація шкоди, заподіяної рф

В громадах Бучанського району за підтримки Громадської ради при Бучанській райдержадміністрації стартував проєкт «Юридичні Сили України», мета якого – добитися від агресора компенсації заподіяної мешканцям району шкоди.

Дев’ять територіальних громад Бучанського району вже приєдналися до проєкту.

Про це 25 жовтня під час прес-конференції  «Правова відсіч окупантам: як територіальні громади зможуть отримати відшкодування завданої шкоди за рахунок майна росії та її пособників» заявив голова Громадської ради при Бучанській РДА Олександр Тигов.

Він зазначив, що сам з перших днів вторгнення агресора до нещодавна служив у 72 бригаді ЗСУ. Бучанський район перший в Україні був звільнений від окупації, і відразу ж почалася робота не тільки з відновлення інфраструктури, але й стартували  юридичні дії, спрямовані на отримання компенсацій заподіяної шкоди  та мешканцями району.

За словами керівниці проєкту «Юридичні Сили України» Наталії Целовальніченко, першим кроком проєкту стало підписання угод з громадами, формування робочих груп та визначення обсягу руйнувань інфраструктури та осель громадян. Далі – подання до СБУ з визнання статусу потерпілих, проведення експертиз, подання позовів до судів та вимога компенсації за рахунок майна рф.

Заступник голови Бучанської районної державної (військової) адміністрації Костянтин Катаєв наголосив на підтримці з боку  влади даного проекту та акцентував увагу на допомозі в плані інформування мешканців району.

«Через управління соціального захисту населення ми будемо поширювати серед постраждалих мешканців інформацію про даний правовий механізм відшкодування заподіяних збитків», — зауважив Костянтин Катаєв.

Також він додав, що РДА буде сприяти і інформуванню територіальних громад району про цей важливий і корисний проєкт.

За словами заступниці Ольги Квасової, першою територіальною громадою, що приєдналася до проєкту стала Дмитрівська громада, в процесі підписання угоди з низкою інших ОТГ. І далі проєкт буде розширено на територію сусідніх районів – Фастівського, Обухівського, Вишгородського. В Фастівському районі до проєкту вже придналися Глеваська, Боярська та Калинівська ОТГ.

Варто додати, що саме Дмитрівська громада – одна з найбільш постраждалих в районі, 9 з 14 з населених пунктів якої було в окупації, а ще в 4 велися активні бойові дії.

За інформацією голови Дмитрівської сільської ради Тараса Дідича, прямі збитки в громаді оцінюються в 3 млрд. грн – це в т.ч. зруйновані 344 індивідуальні житлові будинки, 360 квартир, супермаркети, медамбулаторія – загалом 1210 об’єктів.

«І далеко не всі мешканці громади можуть юридично зафіксувати збитки, багато незнайомі з можливими правовими механізмами отримання компенсації. Важливий юридичний шлях отримання компенсацій і для відновлення об’єктів енергетичної і комунальної інфраструктури», — прокоментував очільник Дмитрівської громади важливість участі у проєкті з компенсації шкоди, заподіяної агресором.

Фото: Громадська рада при Бучанській райдержадміністрації.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.