11 Січ, 10:31

330

Утримання автодоріг Київщини за рік обійшлося у майже 780 млн гривень

Утримання автодоріг Київщини за рік обійшлося у майже 780 млн гривень. Про це стало відомо з оголошення електронної системи ProZorro, пише КиївВлада.

Департамент регіонального розвитку Київщини (ДРР КОВА) визначився з компаніями, які протягом року майже за 780 млн гривень утримуватимуть в експлуатаційному стані обласні автодороги місцевого значення. Обслуговування половини доріг довірили ТОВ «Спец Комплект Постач», яке протягом останніх п’яти років було незмінним підрядником по наданню цих послуг хоча і отримувало численні нарікання на свою роботу. Утриманням другої половини доріг області займатиметься ПП «Автомагістраль», що належить екс-начальнику Служби автомобільних доріг у Київській області Миколі Скоростецькому. Конкуренцію цим фірмам в тендерах склало пов’язане з мером Одеси Геннадієм Трухановим ТОВ «Ростдорстрой», якому перемогу не віддали, незважаючи на те, що воно запропонувало більш вигідну ціну.

Як стало відомо, 30 грудня 2022 року ДРР КОВА уклав два договори на надання послуг з експлуатаційного утримання протягом 2023 року автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Київській області. Загальна ціна двох договорів склала 779,85 млн гривень.

Перший договір ціною 410,13 млн гривень підписали з ТОВ «Спец Комплект Постач» на утримання 3289,4 км доріг (2147,7 км обласних та 1141,7 км районних), другий ціною 369,72 млн гривень – з ПП «Автомагістраль» на утримання 3037,1 км доріг (1983,2 обласних та 1053,9 км районних).

Обидва договори передбачають експлуатаційне утримання підрядниками, крім автодоріг загального користування місцевого значення, також технічних засобів організації дорожнього руху, об’єктів дорожнього сервісу, інженерних споруд та придорожніх насаджень. Крім цього підрядники повинні будуть виконувати приписи уповноважених органів Нацполіції щодо стану доріг, а також ліквідовувати наслідки дорожньо-транспортних пригод, стихійного лиха, надзвичайних та аварійних ситуацій.

Закупівлю було розділено на два лоти, пропозиції для участі в яких подавали одні і ті ж компанії: ТОВ «Спец Комплект Постач», ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Ростдорстро». Пропозиції «Ростдорстроя» в обох лотах були вигідніші по ціні, однак їх відхилили через ненадання «договірної ціни з локальним кошторисом та розрахунками з обов’язковим дотриманням видів і обсягів робіт».

В кінці 2021 року договір на 804,28 млн гривень був закритий як повністю виконаний, а підрядник отримав всю оплату по ньому. Тобто, у ДРР на кінець 2021 року начебто не виникло жодних нарікань на підрядника стосовно надання ним послуг з утримання доріг області в належному стані.

Однак 20 грудня 2021 року ДРР уклав з вказаним ТОВ ще один договір ціною 399,48 млн гривень на утримання 6379,9 км доріг протягом всього 2022 року. Вказаний договір уклали без аукціону, по переговорній процедурі. Замовник обгрунтував це, зокрема, виникненням станом на кінець минулого року (коли попередній договір був закритий без зауважень) необхідності в ліквідації на дорогах масової ямковості, через які до КОДА надходили численні скарги громадян та приписи Нацполіції.

Як стало відомо, цьогоріч послуги з експлуатаційного утримання автодоріг місцевого значення у Київській області, у порівнянні з минулим роком, подорожчали майже вдвічі.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.