17 Лют, 11:25

262

Укриття для школярів у Переяславі: на засіданні міськради представили план створення

У Переяславі відбулося засідання міської ради: депутати прозвітували про виконані завдання за місяць стосовно створення укриттів та організації навчання. Про це пише видання Proslav.

Питання набуло предметної гостроти на минулій сесії Переяславської міської ради, 19 січня, коли до зали на вулиці Богдана Хмельницького 25/27 завітала батьківська спільнота міста аби висловити своє незадоволення, задати хвилюючі питання та спільно обговорити якість освітнього процесу в школах Переяславської МТГ в період воєнного стану. Тоді його визнали таким що потребує якості та доступності.

За місяць що минув, на виконання рішення міської ради, у Переяславській територіальній громаді мав бути розроблений план заходів щодо облаштування укриттів в закладах освіти та залучення додаткових можливостей задля очного навчання школярів з дотриманням заходів безпеки.

По цьому питанню звітувалася заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко. Вона зазначила, що в Переяславській територіальній громаді розроблено план заходів щодо облаштування укриттів в закладах освіти та залучення додаткових можливостей для очного навчання школярів з дотриманням заходів безпеки.

План передбачає:

Проведення онлайн опитування батьків щодо організації навчання: В результаті опитування, в якому взяло участь майже половина батьків учнів міста вияснилося:

— дистанційне навчання підтримує 40 % батьків (в серпні ця цифра сягала 75-80 %), очне  -60 %

— третю зміну навчання підтримує 22 % батьків

— навчання в другу зміну в селах – 27% батьків

— навчання в суботу-неділю учнів початкових класів – 35% батьків

  • Навчання на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі на час студентських канікул
  • Відкриття очного навчання на базі Переяславської гімназії №4 з використання сховища на базі Храму Святого  рівноапостольного князя  Володимира Великого
  • Використання можливості двозмінного навчання в Переяславській гімназії №1 з додатковим використанням сховища в ЗДО №9 «Сонечко»
  • Ремонт в укриттях ЗДО №8 «Золотий ключик», ЗДО №9 «Сонечко», ЗДО №7 «Берізка» та «Любавонька»
  • Внесення змін до бюджету з виділенням по 3 мільйони гривень на садочок
  • Капітальний ремонт (після позитивного висновку експертизи щодо можливості там улаштування найпростішого укриття) в Переяславській початковій школі №6. Для цього у проєкт рішення було внесено 150 тисяч гривень на виготовлення ПКД
  • Реконструкція овочесховища Переяславського ліцею ім. Володимира Мономаха під найпростіше укриття завдяки зверненню до департаменту КОДА з можливістю допомоги, тому ведуться розмови з благодійною організацією «Safe the children» про можливість здійснення реконструкції овочесховища

Після того як буде прораховано вартість проєктних робіт (по капітальних ремонтах) та вартість поточних ремонтів, буде внесена пропозиція по змінах у відповідних програмах та бюджеті міста.

«Крім того, ми провели виїзні наради з директорами шкіл, представниками ДСНС на яких розглядали всі можливі додаткові укриття, підвальні приміщення (центральна аптека, художня школа, Критий ринок – прим.авт.) на що ми не отримали схвалення, бо вони знаходяться далі ніж за 100 метрів від школи. Крім цього було оглянуте підвальне приміщення фабрики «Захист» яке може стати сховищем для ліцею. На жаль ця будівля не перебуває в комунальній власності.» – додала Оксана Степаненко.

Також заступниця міського голови зазначила, що загалом внесено в програму 150 тисяч гривень на ПКД по початковій школі №6 та 300 тисяч гривень на ПКД по ліцею Володимира Мономаха.

Позиція депутатів:

Надалі депутати все ж таки побажали заслухати начальника відділу освіти громади Петра Ярмоленка. Запросивши його до трибуни запитували про те чому за одинадцять місяців він не надав їм жодних пропозицій.

  • Депутатка міської ради Аліна Римар поцікавилася проблемою незадовільного стану діючих сховищ, зокрема у Великій Каратулі й у Дем’янцях. Також заявила, що не бачить роботи Петра Миколайовича як начальника відділу освіти стосовно укриттів у закладах освіти.
  • Депутат Андрій Іващенко запевнив, що не ставить під сумнів роботу освітян у громаді. Він виразив незадоволення опитуванням, та вказав на дискримінацію. Петро Ярмоленко заявив, що дискримінація не можлива, але є певні обмеження у роботі апарату освіти. Андрій Іващенко нагадав, що обов’язок влади полягає в тому, щоб забезпечити безпеку навчання. Також він висловив незадоволення відсутністю чіткої суми коштів на ремонт у ЗДО «Золотий ключик». Він запевнив, що на передсесійному засіданні задовольнили і навіть збільшили фінансування по всім питанням які виносилися, але мови про ЗДО «Золотий ключик» не було. Начальник відділу освіти запевнив що зацікавлений у початку ремонтів у всіх закладах освіти без винятку, але треба час і наразі неможливо назвати точну суму коштів яка буде необхідна для проведення ремонтів у кожному закладі. Також Андрій Іващенко висловив побажання побачити чіткий покроковий план.
  • Також було висловлене незадоволення тим, що у дитячі садочки приймають лише дітей чиї батьки принесли довідки із роботи. За словами певних депутатів це є дискримінацією. Також нарікали, що усі разом втратили багато часу. Усі запитували про те, чи є чіткий покроковий план дій та чекали пропозицій головного освітянина.
  • Петро Ярмоленко додав, що місцю дискримінації жителів сіл немає, а план уже був представлений заступницею голови і передбачає створення кошторисів на ті об’єкти де їх ще нема.
  • Мали що сказати й депутати Михайло Шамрай, Олександр Пасічник й Григорій Порало – акцентували увагу на недоліки, наводили приклади інших міст і громад і запевнили, що готові працювати для пошуку можливостей вирішення проблем.
  • Також Ярмоленко додав, що протягом 11 місяців змінилося багато умов і ті споруди які не могли бути використані як сховище, зараз можуть бути використанні у якості найпростіших укриттів.

Фото: Proslav

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.