22 Лис, 20:51

303

Український блекаут неможливий, навіть у разі нових масованих обстрілів

Журналісти Forbes дослідили питання української енергетичної кризи з огляду на свідчення Міненерго. Заступник міністра енергетики Фарід Сафаров на загальних зборах European Business Association однозначно заявив, що «вимкнути» всю Україну рашисти не зможуть ніколи. Адже система електропостачання побудована так, що одночасно вимкнути електроенергію в усіх частинах країни неможливо.

Ключові факти

За словами Сафарова, агресор намагається використовувати різні сценарії, щоб підірвати українську енергосистему. Наслідки останніх атак впливають на цивільну інфраструктуру: постачання води і тепла тісно повʼязані з електропостачанням.

Замміністра каже, що повного блекауту не буде: «Є резервні способи і лінії передачі електроенергії. Але ми не можемо передбачити наскільки потужними можуть бути наступні удари. Проте точно можемо сказати, що навіть якщо трапиться щось страшне, наші працівники, інженери, спробують відновити електропостачання».

Щодо допомоги партнерів з Європи, Сафаров зазначив, що Україна провела синхронізацію енергосистеми з європейською за 21 днів, хоча це мало зайняти до півроку. За словами замміністра, Україна наразі є частиною європейської системи енергопостачання, але потрібно працювати над розбудовою подібної до європейської інфраструктури.

«Ми повинні перефокусувати енергоінфраструктуру, оскільки наявна система української енергомережі була спроектована в 60-70-х роках минулого століття… Коли ми звертаємось до європейських виробників за обладнанням для відновлення нашої мережі виникають проблеми, ми використовуємо трансформатори на 330 та 750 кВт, а ЕС на 220 і 440 кВт», – зазначив Сафаров.

Наразі, за його словами, головне завдання – використовувати будь-яке обладнання аби швидко відновлювати енергопостачання.

Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни.

Внаслідок найбільшої атаки в історії енергетики постраждали всі регіони України, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Масштабні руйнування енергообʼєктів України, спричинені Росією 15 та 17 листопада, призвели до довгострокових відключень електроенергії, які можуть тривати по кілька днів, повідомив в ефірі телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки РФ по критичній інфраструктурі майже половину енергосистеми України виведено з ладу.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.