Ексклюзив

28 Чер, 15:42

1273

Уцілілі писанки з Добропарку хочуть відновити, аби показати у Європі: інтерв’ю з мисткинею Анною Новіковою

Колекція величезних писанок від 585 митців зі всієї країни перебувала в Добропарку, коли туди прийшли російські війська. Частково експонати були зруйновані у вогні, на інших є сліди від обстрілів, а деякими цинічно грали у футбол. Щоб зберегти культурне надбання, колекцію писанок вивезли до Львова, де дві художниці намагалися їх відновити. Як пройшла реставрація та чому деякі писанки вирішили залишити зі слідами «руського миру» — кореспондентка видання «Київщина 24/7» дізнавалася у однієї з мисткинь Анни Новікової.

Усього після окупації вціліло 140 писанок. Їх перевезли до Львова та виставляли деякий час в тому вигляді, у якому вони є. Ідея відновити писанки належить організаторці виставки, директорці маркетингової агенції Averina agency Анастасії Аверіній. Саме вона запросила художниць Анну Новікову та Ольгу Токаренко, щобb реставрувати зображення на писанках, яке більшою чи меншою мірою було пошкодженим.

Процес відновлення, за словами Анни, для неї проходив важко. По-перше, з початку повномасштабного вторгнення вона була зайнята виключно волонтерською діяльністю і не займалася творчістю, бо не мала на це ані сил, ані натхнення. По-друге, кожна писанка — це витвір мистецтва, і відновлювати чужу роботу — це велика відповідальність.

«Ти намагаєшся уявити себе митцем, який це створював. Дуже хотілось відновити той вигляд писанки, який був до цього. Я намагалась максимально увійти в цей стан і не додати нічого свого. Адже кожен сам вкладає свої сенси. Залізти комусь в голову і дізнатися, що хотіли показати тією лінією, дуже важко», — розповідає Анна.

   

Майстрині разом із організаторами прийняли рішення залишити деякі писанки зі слідами пошкоджень. Насамперед, це ті роботи, на відновлення яких мало піти найбільше часу через їхню складність та кількість дефектів. Також деякі яйця були відновлені лише наполовину.

«Я подала ідею, щоб з одного боку писанки відреставрувати, а з іншої, більш пошкодженої, залишити. Так можна буде з двох боків відчути різницю. Це ніби як наші українці зараз це все переживають. Рани, які на нас нанесла війна, назавжди залишаться з нами, навіть якщо їх закрити чи зашпаклювати», — каже мисткиня.

   

Серед таких наполовину реставрованих писанок були і дитячі роботи. Робота над такими яйцями була для Анни найважчою.

«Дитячі писанки були найбільш чутливими, бо я прям відчувала, як це створювала дитина. І уявляю, як цю війну відчувають діти, їх найбільше шкода», — каже Анна.

Після відновлення писанок організаторка виставок Анастасія Аверіна планує представити їх у країнах Європи. Перш за все — щоб показати українську народну культуру та працю наший майстрів. І, звичайно, щоб європейці особисто побачили відбиток росії на українському надбанні.

«Є ідея і бажання показати їх світу, розказати ще раз про війну. Чому деякі яйця не відновлювали? Якраз для того, щоб не було вигляду, що нічого не відбувається в Україні. Ось є результат цього вторгнення — знищення культурної спадщини, народної творчості, арт-об’єктів», — зазначає Анна.

Як ми раніше повідомляли, обидві писанки художниці Анни Новікової не збереглися. Вони, як і декілька сотень інших розписаних величезних яєць, були знищені російськими військовими у Добропарку.

Авторка: Юля Галда.