30 Січ, 15:23

238

У столиці майже 20% бомбосховищ не існують або неналежно обладнані

Майже 20% київських бомбосховищ, які зазначені на офіційних мапах, — не існують або не обладнані належним чином та непридатні для використання. Про це в етері «Громадського радіо» повідомила координаторка моніторингової групи «ОЗОН» Іванна Мальчевська.

За її словами, серед тих укриттів, які перевірила група «ОЗОН», близько 80% — дійсно існують та доступні для людей під час повітряних тривог. Вона зазначила, це — доволі гарний результат, адже під час перших перевірок не було близько половини укриттів.

Але майже 20% сховищ — не існують або неналежно обладнані. В загальному, група перевірила майже 100 укриттів у Києві.

«Нещодавно ми вийшли за адресою, де має бути укриття. На ньому натомість була табличка зі вказівкою для жителів йти до іншого сховища. Так не повинно бути, бо до наступного такого укриття йти п’ять хвилин, і люди розраховували ховатися у власному будинкові», — пояснила Мальчевська.

Вона додала, якщо на карті укриттів зазначене певне сховище, то воно має там бути й у реальності. Відповідальність за це несе міська влада, яка і створила цю мапу. До прикладу, біля станції метро «Театральна» на карті позначене укриття, але насправді там є тільки звалище побутових відходів.

Крім того, сумна ситуація склалася на Куренівці, де біля немає метро, бомбосховищ мало, а одне з них було затоплене. А ось у Дарницькому районі — все навпаки. Там в одному з укриттів люди самі встановили біотуалет, а в іншому — власним коштом провели світло та встановили зарядну станцію EcoFlow, щоб мати безперебійний інтернет та електропостачання.

За її словами, окрім Києва, укриття також перевірили у Сумах, Черкасах, Луцьку. А скоро також з’являться результати перевірок сховищ у Львові та Миколаєві.

Фото з відкритих джерел

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.