7 Лют, 15:01

333

У Іванкові навчатимуть ткацтва, щоб зібрати гроші на відновлення музею

У Іванкові збиратимуть гроші на відновлення місцевого історико-краєзнавчого музею благодійними майстер-класами. Про це повідомили на сторінці у Facebook Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Зазначається, що музей, у якому зберігалися картини художниці Марії Примаченко, рушники вишивальниці та ткалі Ганни Верес, зруйнували російські війська у березні 2022 року під час вторгнення до Київщини.

14 полотен художниці врятували місцеві жителі, але вишиті експонати згоріли. Проте чимало рушників збереглося у колекціях місцевих майстринь.

В Іванкові гостям готові запропонувати майстер-клас на ткацькому верстаті, навчити ліпити дивовижних тварин, зображених на полотнах Марії Примаченко. А ще нагодувати місцевими обуховицькими сирниками.

«Зараз ми не маємо приміщення, щоб зустріти гостей і навчити їх ткати, але навесні такі заходи можна проводити просто неба. Культура під час війни теж важлива. Жителям нашої громади, які торік у березні були під окупацією, заняття творчістю допоможуть відновлюватися психологічно. А якщо до нас прокладуть маршрути культурної солідарності, це забезпечить місцевих майстринь роботою, яка зараз дуже потрібна», — розповіли у громаді.

Селище Іванків з його історико-краєзнавчим музеєм, традиціями ткацтва, народного малювання та куховарства стане однією із зупинок маршрутів культурної солідарності.

Нині такі маршрути напрацьовують учасники мережі з відновлення культурної спадщини Київщини, яка була створена торік у листопаді за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».  Мережа має сприяти популяризації крафтових локальних виробників, приверненню уваги до відновлення пам’яток культури та залученню міжнародної спільноти до відбудови України.

Фото: Проєкт USAID «Економічна підтримка України»

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.