24 Гру, 09:41

460

«Справа Тлявова»: Переяславський суд звільнив з-під варти четвертого обвинуваченого у вбивстві хлопчика

22 грудня Переяславський міський районний суд звільнив з-під варти четвертого обвинуваченого у вбивстві 5-річного хлопчика Кирила Тлявова Івана Приходька. Йому призначили цілодобовий домашній арешт із зобов’язаннями. Про зміну запобіжного заходу для Приходька вперше за майже 3,5 роки попросили прокурори. Про це пише proslav.

Зазначається, що причиною зміни запобіжного заходу стало рішення Європейського суду з прав людини, який визнав відсутність юридичного захисту, умови перебування в СІЗО – неналежними, термін перебування у неволі – надмірним.

Крім того, ЄСПЛ зобов’язав державу відшкодувати Приходьку більше дев’яти тисяч євро. Позов до ЄСПЛ від імені Приходька подав його адвокат Віктор Чевгуз. На рішення адвокат чекав півтора року. Зараз ж буде подавати апеляцію на рішення Переяславського суду та вимагати нічний домашній арешт, щоб Приходько міг працювати.

Своєю чергою обвинувачення просило для Івана Приходька цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Але через брак пристроїв в правоохоронних органах суд обмежився цілодобовим домашнім арештом без браслета. Разом з тим наклав обов’язки повідомляти суд про зміну місця проживання, здати документи для виїзду за кордон та утримуватися від спілкування з іншими обвинуваченими.

За словами прокурора Максима Дергачова, так як Україна ратифікувала «Європейську конвенцію з прав людини», то відповідно до статті 46 конвенції, рішення ЄСПЛ є обов’язковими для виконання. При цьому ЄСПЛ не визнав незаконним саме тримання під вартою. Європейський суд визнає порушенням конвенції подальше утримання Приходька під вартою. Це рішення не може бути оскаржене, адже в ЄСПЛ немає апеляційної чи касаційної інстанції.

Він зазначив, що позов Івана Приходька ЄСПЛ розглядав «одним кейсом» спільно з іншими п’ятьма схожими позовами. Євросуд ґрунтовно не досліджував особливості самої справи, проте виніс рішення по суті самої скарги.

«На нашу думку зміна тримання пів вартою на наступний за силою, але теж досить жорсткий запобіжний захід є доцільною. Приналежність обвинуваченого до правоохоронних органів має враховуватись особою, яка буде визначати відповідальних осіб за дотриманням запобіжного заходу. Якщо будуть підстави, що якісь службовці знайомі з обвинуваченим, мають якісь симпатії – вони не будуть контролювати дотриманням запобіжного заходу», — відповів прокурор на запитання чи не вбачає обвинувачення ризиків через те, що контролювати перебуванням вдома Приходька – який раніше був поліцейським у Переяславі – будуть колишні колеги по службі.

Але проти змін запобіжного заходу виступала бабуся хлопчика Олександра Тлявова.

«Вони зроблять йому папірець, що він буде працювати? Він повз мене буде ходити щодня? Батько хлопчика під Бахмутом стоїть з автоматом. Якщо він дізнається – він пішки прийде. Ну як це на цій стадії відпускати під домашній арешт?! Я заперечую», –  зауважила Олександра Тлявова.

«Я вам щиро співчуваю. Але ви запитайте себе, чому я єдиний, хто свідчив? Бо мені немає чого приховувати. Я і два, і п’ять, і сім років відсиджу, якщо треба. Але душу дитини я на себе брати не буду», – зізнався бабусі під час засідання сам обвинувачений Іван Приходько.

Крім того, ще трьом фігурантам справи суд подовжив запобіжні заходи на два місяці: Дмитро Кривошей та Володимир Петровець залишаться під заставою, а син Петровця – під зобов’язанням матері. Наступне засідання у справі призначили на 30 січня наступного року.

Нагадаємо, 31 травня 2019 року четверо людей, серед яких двоє поліцейських, відпочивали та вживали алкоголь на подвір’ї приватного сектору у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Під час відпочинку чоловіки домовилися постріляти по металевих банках із вогнепальної зброї. Пізніше виявилося, що куля влучила у хлопчика, що був у сусідньому дворі. 3 червня п’ятирічний Кирило Тлявов помер у лікарні.

23 грудня 2020 року обвинувальний акт щодо вбивства 5-річного Кирила Тлявова направили до суду. Справу розслідують за статтями «хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї» і «вбивство через необережність».

Переяславський міський районний суд 11 лютого 2021-го продовжив до квітня запобіжні заходи обвинуваченим у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова.

22 липня того ж року на черговому засіданні по справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова на допит викликали Андрія Медуницю – колишнього виконувача обов’язків керівника відділу поліції у місті Переяслав після його слів у фільмі Суспільного «Справа Тлявова: чи знайдуть вбивцю?». Сам Андрій Медуниця підтвердив, що виклик до суду отримав, але каже, що закон не порушував.

2 серпня у міському суді міста Переяслав відбулося чергове судове засідання у справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова. Обвинуваченим продовжили запобіжні заходи. 21 лютого 2022-го суддя ухвалив рішення про проведення повторної балістичної експертизи.

Фото: proslav

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.