13 Бер, 18:07

271

Щорічно крали не менше 3 млрд грн: ДАБІ остаточно ліквідували

Сьогодні, 13 березня, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України офіційно завершило ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції. Про це повідомляє Урядовий портал.

«Поставили крапку в існуванні однієї з найкорумпованіших державних структур в історії незалежної України. За підрахунками експертів, корупція в будівельній сфері, спричинена протиправними діями ДАБІ, могла щорічно становити не менше 3 мільярдів гривень. Від цього страждали як замовники будівництва та підрядники, так і громадяни, які планували придбати житло. Зараз ми реалізуємо масштабну реформу містобудування, в центрі якої цифровізація документів та автоматизація процесів. Ми прагнемо максимально мінімізувати людський фактор, аби учасники будівельного процесу могли онлайн подати необхідні документи та перевірити статус їх розгляду. Паралельно працюємо над тим, щоб нова система була відкритою та прозорою. Аби до неї мали доступ не тільки контролюючі або правоохоронні органи, але й представники громадськості», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Рішення про ліквідацію ДАБІ було ухвалено Кабінетом Міністрів України у 2020 році. Причиною стали численні скарги на її діяльність та факти порушень в роботі. Наразі роботу припинили всі її 24 територіальні органи, закрито 5420 виконавчих проваджень у судових справах. Усі документи передано на зберігання в Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд з вересня 2021 року здійснює Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ).

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.