7 Гру, 22:31

611

Що буде з водопостачанням та каналізацією у Києві під час блекауту – відповідь експерта

Як працюватиме система подачі та відведення води у Києві та найближчому передмісті у разі тривалих відключень електроенергії – 5−7 днів? Та як поводитися з водою киянам під час блекауту? Про це розповів голова правління – генеральний директор Київводоканалу Сергій Крушановський в коментарі НВ Бізнес.

1. Де крім Києва надає послуги Київводоканал?

Київводоканал надає послуги з централізованого водопостачання абонентам м. Києва та прилеглих населених пунктів — м. Ірпінь, Вишневе, смт Коцюбинське, с. Чайки, с. Хотів, с. Гатне, с. Петропавлівська Борщагівка, с. Софіївська Борщагівка. Послуги з централізованого водовідведення надаються абонентам м. Києва та прилеглих населених пунктів м. Ірпінь, м. Вишневе, м. Вишгород, смт Коцюбинське, смт Чабани, с. Щасливе, с. Гнідин, с. Зазим’я, с. Чайки, с. Софіївська Борщагівка, житлового масиву Микільська Борщагівка.

2. Чи працюватиме каналізація під час блекауту?

У Київводоканалу немає можливості надавати послуги з централізованого водовідведення впродовж тривалого часу без подачі електричної енергії. Отже, у разі припинення електропостачання від 5−7 днів Товариство не зможе надавати послуги з централізованого водовідведення. Обладнання на об’єктах системи централізованого водовідведення частково може працювати завдяки застосуванню на каналізаційних насосних станціях (далі — КНС) автономних електростанцій, окрім організації роботи Бортницької станції аерації.

3. Які є ризики у разі зупинки очисних споруд?

Припинення електропостачання каналізаційних очисних споруд може призвести до скиду неочищених стічних вод на території м. Києва та в басейни річок, зокрема в річку Дніпро, у разі подачі будь-якої кількості питної та технічної води.

4. Хто має фінансувати закупівлю обладнання для автономної роботи перекачувальних станцій?

Для можливості забезпечення автономної роботи насосного обладнання на об’єктах Товариства сформовано потребу в альтернативних джерелах живлення, відповідну інформацію надано до виконавчого органу Київської міської ради (КМДА). За можливості для перекачування стічних вод на КНС в оперативному порядку встановлюються автономні електростанції за мірою наявності та опрацьовується придбання додаткових.

5. Як кияни зможуть отримувати воду у разі тривалих відключень світла?

Станом на 25 листопада 2022 р. Товариством сформовано пункти розливу води для наповнення ємностей з подальшим транспортуванням до населення. Товариством також проводиться робота з придбання генераторів відповідної потужності з метою забезпечення централізованого водопостачання м. Києва у надзвичайних ситуаціях.

6. Як мешканцям Києва користуватися водою під час блекаутів?

Основні рекомендації мешканцям в умовах тривалих відключень електропостачання: створити запас води для побутових і технічних потреб, помірно споживати воду, особливо в години максимального водоспоживання: 7−10 год, 17−22 год.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.