Анастасія Бодюл

10 Чер, 14:45

1110

Український ринок digital: сучасні перспективи та найзатребуваніші професії

Сьогодні більшість українців в активному пошуку роботи або екстрено здобувають нову професію. Одна з найцікавіших сфер, яку цілком можна опанувати самостійно, — digital. Яка ситуація зараз на цьому ринку і які спеціалісти найбільше затребувані? Наша журналістка поспілкувалася зі співзасновницею SMM-агенції та навчальних курсів wishdo Дашею Андрєєвою та створила під її керівництвом добірку найкращих професій.

ТОП професій у діджитал-сфері

SMM

Мабуть, найкомплексніша професія у сфері digital, бо часто роботодавці вбачають у таких спеціалістах людину, яка має робити все. Але насправді варто пам’ятати, що кращих результатів можна досягти, коли SMM направляє команду, а не намагається зробити все самостійно. Його основне завдання — проаналізувати ринок і створити образ бренду та стратегію його просування. Так, звісно, аби вважатися гарним спеціалістом, треба вміти все — писати грамотні тексти, спілкуватися з аудиторією, створювати креативи, розуміти основи SEO та ще багато іншого. Але ці знання — для того, аби вміти грамотно скоординувати роботу.

Контент-мейкер

Тут вам знадобиться вміння креативно мислити, генерувати ідеї та втілювати їх у життя. Ця професія іде спільно з наступною та має приблизно такий самий попит. Проте в деяких моментах вони розходяться, бо контент-мейкер — такий собі універсал у створенні різних інформаційних продуктів. Він може писати тексти до постів в Instagram, робити красиві фотографії для реклами, створювати сторіз чи відео в Tiktok. Насправді варіантів безліч. Але потрібно пам’ятати, що для цієї професії ви маєте мати безліч навичок.

Графічний дизайнер

А от графічні дизайнери спеціалізуються лише на візуалі. І тут існують різні сфери, але радимо обрати якусь конкретну нішу, а не намагатися охопити все. Дизайнери можуть створювати фірмовий стиль та все, що з ним пов’язано, — логотипи, брендбуки, візитівки, дизайн продукції та подібне. Ще одна сфера — реклама. Можна робити рекламні макети, оголошення, банери, листівки. Або, якщо вам до душі, є варіант створювати просто ілюстрації до книжок, статей чи постів.

Таргетолог

З цією професією головне опанувати технічну складову, бо таргетологи займаються впровадженням реклами в соціальні мережі. Звісно, окрім цього, ви ще маєте вміти аналізувати ринок та аудиторію, аби реклама точно дійшла до користувача. Також таргетологи можуть самостійно займатися створенням креативів для реклами, але насправді це вже другорядне.

Маркетинг-менеджер

Ця професія — більше про товар та його позиціювання на ринку. Хоча, звісно, товаром зараз може бути будь-що. Але тут ваші завдання — проаналізувати ринок, тенденції, поведінку і потреби потенційних клієнтів, розробити стратегію розвитку товару та комунікації з аудиторією. Простішими словами, ви маєте зробити все, аби обрали саме ваш продукт.

Проджект-менеджер

Професія для тих, хто любить бути начальником і може брати на себе велику відповідальність. Проте не думайте, що це так просто, — роздав завдання і відпочиваєш. Ця професія — постійний контроль та комунікація. Вам потрібно збирати команду, координувати її дії, спілкуватися з замовниками, доносити до працівників їхні бажання та стежити, що все було виконано в зазначений термін та якісно. Тому будьте готові, що в разі чого провина за невиконаний проєкт ляже на вас.

Ситуація на ринку

Із професіями ми розібралися, але яка ж зараз ситуація на ринку? Даша Андрєєва відповіла на декілька питань, аби ви могли зрозуміти, з якими викликами зіткнуться діджитал-спеціалісти.

Як зараз почуває себе сфера digital?

З початком війни діджитал-сфера сильно просіла у тих, хто співпрацював з українськими компаніями або з компаніями на українському ринку.

Бо перше, що роблять бренди, це скорочують витрати на маркетинг, щоб триматися на плаву. Тож спочатку було завмирання, але зараз більшість брендів починають відновлювати роботу, а діджитал-агенції і спеціалісти шукають проєкти не тільки в Україні та серед українського бізнесу, а й на інших ринках. 

Наразі діджитал-сфера тримається. Стан гірший, ніж нормальний, але не такий поганий, як міг би бути. Гарні спеціалісти завжди знайдуть роботу: є різні біржі, є закордонні клієнти, які підтримують українців. Є український бізнес, який поновлює роботу на нашому ринку або ж виходить на нові.

То зараз час освоювати одну із діджитал-професій чи ні?

Найгірша ситуація – у тих, хто до війни тільки починав свій шлях. Адже на ринок вийшло багато спеціалістів високого рівня – вони втратили роботу або шукають нову, тому спеціалісти-початківці програють в конкуренції.

Водночас початківці мають вигідніші умови для співпраці з погляду фінансів: бренди беруть початківців з низькою зарплатою, бо не можуть платити більше. Кваліфіковані спеціалісти також дають знижки на свої послуги до 50 відсотків, однак вони коштують все-таки дорожче, ніж початківці. 

А хто із працівників найбільше постраждав від подій?

Не дуже класна ситуація у спеціалістів, які кваліфіковані, мали позицію у великих брендах, були високооплачувані – їм знайти альтернативу доволі складно. До таких високих позицій виростають або із середини компанії, або ж через великий конкурс.

Яка перевага допоможе вирізнитися серед інших?

Зараз виграють спеціалісти, які знають мову. Не лише англійську, а й будь-яку іншу іноземну, бо мають змогу працювати з іноземними клієнтами.

Що краще — наш ринок чи закордонний?

Щодо того, на якому ринку краще розвиватись: я не можу сказати однозначно, адже і на українському, і на закордонному є можливості.

Якщо ми говоримо про український бізнес, зараз багато компаній почали вести свою роботу й нормально почуваються. Працюють як на українському ринку, так і на закордонному. На українському є мінуси: хоч людина розуміється на спеціальності й має досвід, українські бренди не готові платити високі зарплати або, наприклад, зберігати гонорар на довоєнному рівні.

Якщо ми говоримо про закордонні ринки, то, в принципі, це перспективний напрямок. Але потрібно дуже гарно знати мову, а з цим у діджитал-спеціалістів, з мого досвіду, завжди проблеми. Також мінус – це висока конкуренція, українці конкурують не тільки з українськими фахівцями, а й із закордонними, які вже доволі довго працюють. Виграють зараз ті, хто може спілкуватися локально, знаходити клієнтів на місці. Знаю декілька агенцій, які починають роботу на іноземних ринках – складно, не такі великі бюджети, важко шукати клієнтів, вони не завжди довіряють українським фахівцям, бо про нас, про SMM-ників, є не так багато інформації. Та багато хто підтримує Україну й надає перевагу саме українським фахівцям.

Автор: Анастасія Бодюл