31 Бер, 19:51

178

Розмінування Київщини: в регіоні почали використовувати дрони

На Київщині стартував пілотний проєкт з використанням новітніх дронів, що прискорить процес обстеження та розмінування. Про це повідомляє пресслужби Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Наразі заходи з обстеження земель тривають Інформацію щодо щільності забруднення та категорій економічної доцільності готують територіальні громади та подають її до обласної військової адміністрації.

«Для того, аби прискорити перший етап нетехнічного обстеження земель, сьогодні Мінекономіки разом з Мінагрополітики та програмою ПРООН проводять пілот у Київській області. Це дасть змогу використовувати новітні дрони, що може значно прискорити загальний процес розмінування. Потрібно чітко розуміти, що цифра 470 тисяч га – це ті землі, які, перш за все, потребують якісного обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів, не обов’язково одразу розмінування», − зауважили у Міністерстві аграрної політики.

Зазначається, що на сьогодні пріоритетним планом визначено наявність 470 тисяч га потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель.

«Водночас є усвідомлення того, що посівна вже обігнала цей процес. Тому на міжвідомчій робочій групі, яка координується Мінекономіки, визначили певну пріоритетність щодо земель. Насамперед поставивши землі, які використовуються для вирощування овочевих культур, адже усі розуміють усі складнощі імпорту, і як це вплине на ціни для споживачів, друга черга – рілля та зернові культури, третя – всі інші несільськогосподарські землі, які використовуються для сільськогосподарського призначення або перелоги, пасовища та інші», – розповіли у пресслужбі.

Фото: Укроборонпром

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook – сторінці і в Telegram – каналі.