23 Сер, 19:37

302

Росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС

російські окупанти при обстрілах передмість Енергодару ціляться по золовідвалах Запорізької теплової електростанції, щоб підняти хмари радіоактивного пилу. Про це заявляє Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними розвідки, росіяни використовують цей метод для створення «потрібної картинки» на Запорізькій атомній станції, маніпуляції думкою громадськості і впливу на світову спільноту.

Золовідвали — це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум у 2,5 раза перевищує природний фон. При висиханні відходи утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані.

У розвідці зазначили, що внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які вітер розносить по околицях Енергодара.

«Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації. Окупанти намагаються представити ці дані як результати міфічних «обстрілів з боку ЗСУ», — наголошують у розвідці.

Українська розвідка зазначає, що сили рф можуть готувати провокації на АЕС на тлі Дня Незалежності України.

На тлі цього в Енергодар з обласного резерву через перерозподіл доставили 25 000 таблеток калію йодиту — препарату, що здатен захистити щитоподібну залозу від накопичення радіоізотопів йоду в разі забруднення місцевості внаслідок аварії на атомних реакторах. Міська влада наголошує, що зараз радіаційний фон на проммайданчику та безпосередньо в місті відповідає нормі та не є перевищеним.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.