28 Лип, 22:03

336

рф швидко захопила Чорнобильську АЕС завдяки мережі таємних агентів

Задовго до повномасштабного вторгнення рф створювала в Україні мережу секретних агентів, які допомагали у вторгненні. Про це пишуть у розслідуванні агентства Reuters.

Саме з їхньою допомогою російські війська змогли першого ж дня захопити Чорнобильську атомну електростанцію. За інформацією журналістів, такий блискавичний успіх росії в Чорнобилі не був випадковістю, а частиною давньої операції кремля щодо впровадження в українську державу секретних агентів.

П’ять джерел, знайомих з підготовкою кремля, повідомили, що наближені до путіну вважали, що за допомогою цих агентів росії «потрібна лише невелика військова сила і кілька днів», щоб змусити адміністрацію Володимира Зеленського втекти чи капітулювати.

За інформацією одного з чиновників, ДБР розслідує, чи діяла Національна гвардія протизаконно, здавши свою зброю супротивникові.

Судові документи та показання свідків, які є у розпорядженні Reuters, зокрема, розкривають роль начальника служби безпеки Чорнобиля Валентина Вітера, який нині перебуває під слідством. Витяг з державного реєстру досудових розслідувань говорить про те, що Вітера підозрюють у державній зраді (адвокат вважає звинувачення необґрунтованими).

Вітер повідомив слідчим, що в день вторгнення розмовляв телефоном із командиром підрозділу Національної гвардії та порадив йому «пожаліти своїх людей».

Ще одне джерело Reuters, знайоме з планами кремля, розповіло, що російських агентів було відправлено до Чорнобиля минулого року, щоб підкупити чиновників і підготувати ґрунт для безкровного захоплення влади. Однак ДБР веде розслідування щодо колишнього високопоставленого співробітника розвідки Андрія Наумова за підозрою у держзраді за передачу таємної інформації про ЧАЕС іноземній державі.

Джерела у кремлі повідомили, що москва розраховувала активувати «сплячих агентів» усередині українського апарату безпеки. Джерела підтвердили повідомлення західної розвідки про те, що кремль схиляв колишнього нардепа Олега Царьова до керівництва маріонетковим урядом у Києві. А в червні колишній генеральний прокурор України повідомив, що Віктор Медведчук мав зашифрований телефон, виданий росією, щоб він міг спілкуватися з кремлем.

Попри захоплення Чорнобиля, план росії щодо захоплення Києва, як відомо, провалився. Згідно з численними джерелами в рф та в Україні, у багатьох випадках «сплячі агенти» не справлялися зі своєю роботою. Люди, на яких розраховував кремль, перебільшили свій вплив в Україні за роки перед вторгненням, кажуть джерела.

Журналісти Reuters пишуть, що шпигунський апарат москви був тісно пов’язаний із Чорнобилем протягом десятиліть. Після катастрофи 1986 року КДБ СРСР доручив вербувати агентів з-поміж співробітників станції.

Московська розвідка зберегла свій вплив навіть після того, як Україна стала незалежною. Зокрема першим главою внутрішньої розвідки України став Микола Голушко, який після чотирьох місяців роботи повернувся до москви і очолив федеральну службу контррозвідки рф.

Джерело, знайоме з планом вторгнення, повідомило, що розвідники, які працювали в Чорнобилі, офіційно увійшли до складу силових структур України в 1991 році, але продовжували виконувати накази з москви.

Як вдалося з’ясувати журналістам, у листопаді 2021 року росія почала посилати в Україну агентів розвідки під прикриттям, яким було доручено встановити контакти з посадовими особами, відповідальними за безпеку Чорнобильської АЕС. Метою агентів було забезпечити відсутність збройного опору після приходу російських військ. За словами джерела, Чорнобиль також був пунктом передачі документів зі штаб-квартири СБУ. В обмін на плату українські офіційні особи передали російським шпигунам інформацію про військову готовність України.

Для тих, хто планував вторгнення, захоплення Чорнобиля було лише сходинкою до головної мети – встановлення контролю над київською владою. Там кремль також очікував, що агенти під прикриттям, які обіймають керівні посади, відіграють вирішальну роль.

Нагадаємо, ЧАЕС була захоплена першого дня війни, 24 лютого. З того часу персонал станції працював майже без ротації, окупанти утримували працівників у заручниках.

31 березня російські окупанти повністю залишили територію Чорнобильської АЕС. Перед відходом росіяни вкрали майно на станції, а також пограбували готель поряд.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.