5 Вер, 10:52

407

Польща не стягуватиме податки з певної категорії українських біженців

В уряді Польщі відмовилися від збору податків з біженців України, які приїхали до цієї країни після 24 лютого та від того часу працюють дистанційно на свого роботодавця з України. Про це пише money.pl.

Раніше повідомлялося, що такі українці повинні подати декларацію з податками в Польщі та заплатити прибутковий податок до 20 вересня.

Спираючись на міжнародні домовленості, переселенці, які з початку повномасшабної війни, яку почала рф на території України, приїхали в Польщу та не залишали її протягом всього часу, водночас працюючи дистанційно на роботах своєї країни, від 25 серпня стають польськими резидентами і тут підлягають податковій відповідальності.

Мова йде про податок PIT (Personal Income Tax), який у Польщі сплачує кожен, хто отримує заробітню плату. Дата сплати такого податку для тих, хто приїхав до Польщі на початку російського вторгнення, настає у вересні.

Проте влада Польщі відмовилася від збору податків, які знайшли житло в цій країні та працюють віддалено для своєї країни, сплачуючи податки для нашої держави. Тому братня Польща відмовилася стягувати податки на користь Україні.

«Що стосується жителів України в Польщі, то запевняю вас у дуже гнучкому та індивідуальному підході польських податкових органів… Беручи до уваги особливі потреби українських платників податків, ми ввели спеціальний регламент для громадян України, який дозволяє їм вибирати оподаткування за своїм бажанням, як якби вони були польськими податковими резидентами», — заявив Якуб Янковські з податкового департаменту Мінфіну.

За словами польського чиновника, такий режим є добровільним та діє лише в період з 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2022 року — до кінця цього податкового року. І тільки для тих українців, на яких поширюється спеціальний акт, адже вони є воєнними біженцями.

Фото: Христина Заник.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.