8 Бер, 09:54

498

Переказати гроші з Польщі в Україну і навпаки: що треба знати

Стало відомо як простіше передати кошти з Польщі в Україну і навпаки. Про це пише «Finance.ua».

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну саме до Польщі рушив головний потік українських біженців.

Як повідомила польська прикордонна служба у Twitter, за період з 24 лютого 2022 року до 10 січня 2023 року кількість українців, які прибули до Польщі, перевищила 9 млн осіб.

Звичайно, частина з них згодом перебралася до інших країн, частина – повернулася до України, але й зараз у Польщі перебуває щонайменше 2-3 млн вихідців з України.

Сотні тисяч сімей виявилися розділеними: хтось опинився у Польщі (зазвичай жінки та діти), хтось – залишився в Україні (як правило, військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років). Не дивно, що гостро постало питання грошових переказів – як із Польщі до України, так і навпаки – з України до Польщі.

Кредобанк та PKO Bank Polski

В Україні вже кілька років працює дочірній банк найбільшого польського банку PKO Bank Polski – Кредобанк, у якому поряд із валютними картками у доларах та євро можна також відкрити рахунок у польських злотих.

Якщо необхідно часто робити перекази з Польщі в Україну, є сенс відкрити безкоштовний рахунок у банку PKO Bank Polski та завантажити його мобільний банківський додаток IKO.

Відправнику достатньо зайти в онлайн-банкінг PKO Bank Polski та переказати кошти на номер IBAN віртуального рахунку Правильної картки Кредобанку.

Це найшвидший і безкоштовний спосіб переказати гроші з Польщі в Україну.

Якщо такі перекази робляться нечасто, можна обійтися навіть без відкриття рахунку в PKO Bank Polski. Подібний переказ грошей можна здійснити готівкою через відділення/агенції PKO Bank Polski або через відділення польської пошти Poczta Polska.

Перекази можна робити як у польських злотих, так і у гривні. Якщо треба переказати з Польщі в Україну євро, варто скористатися системою SEPA, з якою також працює Кредобанк.

Міжнародна система грошових переказів TransferGo

Другим варіантом відправки грошей із Польщі до України є TransferGo – міжнародна компанія, що пропонує послуги вигідного переказу грошей із мінімальними комісіями. Обслуговує кілька десятків валют у 55 країнах світу та має офіси по всій Європі, зокрема, у Лондоні, Берліні, Стамбулі та Варшаві.

За допомогою сайту TransferGo можна швидко та вигідно переказати гроші в Україну, прямо на картку українського банку. Для цього необхідно спочатку зареєструвати свій акаунт у системі та прив’язати банківську картку, видану в одній із країн Єврозони чи Великої Британії.

Чим зручна система переказів TransferGo – тут можна обрати або швидкість здійснення переказу, або низьку вартість.

Як це працює? Наприклад, вартість переказу з Великої Британії в Україну за 30 хвилин становитиме 0,99 англійського фунта, а якщо ви згодні, щоб переказ тривав добу, то він буде безкоштовним.

Ось який вигляд має віконце для переказу з Польщі до України:

Можна робити переказ із картки в євро на картку в євро, а можна – одразу на українську картку в національній валюті:

Перший переказ система дозволить провести без комісії, щоб клієнт зміг оцінити всі переваги системи.

Надалі комісія буде, але незначна. Клієнт може самостійно обрати час переказу: чим довше переказ буде йти, тим меншою буде комісія.

Revolut

Відомий англійський необанк Revolut спростив реєстрацію для українців, які опинилися за кордоном: достатньо вказати свою європейську адресу та прикріпити скрін закордонного паспорта.

Revolut дозволяє відкрити мультивалютний рахунок (у переліку – 30 валют, включаючи долар США, євро, польський злотий, англійський фунт та багато іншого).

Для тих, хто реєструється в Польщі, основний рахунок буде у польських злотих.

Щоб відправити гроші в Україну, найкраще скористатися системою SEPA-переказів.

З таких переказів банк не бере комісію. Перекази можна зробити в євро на карткові рахунки українських банків, які працюють із SEPA. До них відносяться, наприклад, monobank та Кредобанк.

Perekaz24

Польська система швидких міжнародних грошових переказів Perekaz24 дозволяє здійснювати миттєві перекази з Польщі в Україну. Реєстрація в системі займає лише кілька хвилин.

Для того щоб збільшити ліміт на перекази, потрібно пройти ідентифікацію клієнта, після чого встановлюється денний ліміт у розмірі 2 тис. дол. та місячний ліміт у розмірі 10 тис. дол.

Комісія за переказ становить 1,99% від суми плюс 0,49 євро або еквівалент у обраній вами валюті переказу.

Перший переказ – безкоштовно.

Як переказати гроші з України в Польщу

Якщо в Україну з Польщі переказ відправити досить просто, то зворотна дія пов’язана з деякими складнощами.

Насамперед Національний банк своєю Постановою суттєво обмежив можливість відправити переказ із картки українського банку в національній валюті. Тобто відправити можна, але тільки валюту з валютної картки та ще й з комісіями.

Одним із найвигідніших варіантів є переказ із валютної картки monobank: сума переказу стартує від 1,01 долара або євро, а комісія становитиме лише 1%.

Якщо в Польщі перебуває близька людина (наприклад, чоловік чи дружина або дитина), і в банку можна довести родинні зв’язки (надавши, наприклад, свідоцтво про шлюб), можна зробити наступне.

Якщо обидва є клієнтами Кредобанку і мають відкритий картковий рахунок у злотих, можна через касу банку поповнити рахунок того, хто перебуває в Україні, а потім зробити переказ усередині банку на рахунок того, хто перебуває в Польщі.

Переказ буде у злотих, і банк за нього комісію не візьме (принаймні так повідомили Finance.ua на гарячій лінії банку. – Ред.).

У Польщі можна як розплачуватись цими коштами, так і зняти їх у банкоматах банку PKO Bank Polski, при цьому, якщо знімати готівку з картки у злотих, комісія становитиме лише 5 злотих.

Якщо ж знімати злоті з картки Кредобанку у гривні, комісія становитиме 50 гривень + 1% за конвертацію, що вже не так вигідно.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.