Ексклюзив
Пам'ятки Київщини: млин Семенівка

10 Тра, 18:00

251

Пам’ятки Київщини: млин у селі Семенівка

У селі Семенівка Обухівського району зберігся останній дерев’яний млин Київської області. Уже більше 100 років він знаходиться в мальовничому закутку на річці Красна. На жаль, наразі – у стані руйнації. Досі у Семенківського млина є колеса та дерев’яні механізми, але він має дірки в даху й підгнилі палі, завалюючись на один бік. Якщо млин негайно не врятувати, то Київщина втратить одну із питомо українських пам’яток архітектурної та культурної спадщини.

Історія

Млинарство було поширене в Україні ще з часів неоліту. Тоді для розмелювання зерна використовували зернотерки. З розвитком людства, з’являються млини. Вони розмелюють зерно на борошно за допомогою вітряної, водяної, парової та іншої енергії. Подекуди ними користуються і досі. А раніше в Україні не було села чи містечка, де б не існувало млина – зараз старовинних водних млинів і вітряків у всій Україні зберіглося лише 500 з лишком.

Семенівський млин є зразком дерев’яного водяного гребляного (тобто стаціонарного млина – на противагу іншому виду водяних млинів, які були заплавними, що розташовувалися на великих річках і могли ними переміщатися). Водяні млини з‘явилися першими за вітряки. Бурхлива сила води запускала цілий механізм, вона майже не залежала від погоди: вода текла завжди. І ось на Закарпатті у селі Лукове відновили старовинний водяний млин. У 2008 році в його систему встановили нове колесо – тепер ним активно користуються місцеві жителі.

Щодо останнього дерев’яного млина Київщини: наразі впритул до нього підходить приватний двір, замість дороги – приватний газон. Він знаходиться у приватній власності та не є внесеним до жодного Реєстру культурної спадщини України. Тому поступово руйнується, а ми втрачаємо свою культурологічну традицію.

Млин у Семенівці міг би не тільки милувати око, а й приносити користь. Він може слугувати селу за прямим значенням і бути неабиякою атракцією для туристів. Уявляєте екскурсії із зануренням в побут українського народу з випіканням хліба із власне помеленої муки?

Як дістатись?

Млин знаходиться в 60 км від Києва. З Києва можна доїхати до Обухова автобусом №311 від зуп. «Автостанція Видубичі» (метро «Видубичі»). Від Обухова до Семенівки – автобусним маршрутом сполученням «Обухів – с. Кр. Слобідка».

Фото: Alkotas Kyiv, «Україна Інкогніта».

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook – сторінці і в Telegram – каналі.