3 Лют, 18:25

579

Пам’ятки Київщини: будинок графині Уварової у Ворзелі

Колишній маєток дочки відомого київського мецената в наш час «працює» як Музей історії та культури і носить назву «Уваровський дім». Народжений на початку минулого сторіччя, будинок-ровесник Ворзеля достойно пережив буремності свого часу, надавши корінним ворзелянам ґрунтовну середню освіту, щоб у сучасності переродитись на вишуканий культурний центр.

Історія

Садибу було збудовано 1902 року в перші роки існування Ворзеля (селище засновано 1900 року). Історія Ворзеля починається з будівництва залізниці Київ-Ковель. Тоді, за ініціативою поміщика Йосипа Пеховського, на шляху залізниці, посеред лісу, почалося будівництво дачного селища. Через унікальний мікроклімат і оздоровчі умови відомі та багаті люди починають будувати тут свої дачі.

Отож, київський фабрикант купець 1-ї гільдії Карл Септер вирішив побудувати там собі будинок, а згодом продав його київському цукрозаводчику та меценату Федору Терещенко. Федір придбав заміську садибу для доньки Наталії, яка на той час була заміжня за повітовим предводителем дворянства Уваровим та отримала таким чином статус графині.

У Ворзелі Уварова разом із дітьми та чоловіком відпочивала влітку.

Проста, але оригінальна архітектура

Будинок графині Уварової дуже гарний та має цікаву архітектурну форму завдяки невеличкій, проте оригінально-визначній башті. Він є одним із символів Ворзеля та має статус пам’ятки архітектури.

За життя Уварової перед будинком був фонтан, прокладені гравієві доріжки, висаджені дерева рідкісних порід.

Нині поряд із будинком стоїть відкрита сцена, навколо облаштована паркова територія з газоном, стежками, лавками та ліхтарями.

Школа, у якій викладав Підмогильний, усесвітня слава, занепад та відродження

Після Жовтневого перевороту 1917 року родини Уварових та Терещенків емігрували. В еміграції вона овдовіла та вдруге вийшла заміж за французького льотчика, Луї де Гідона. У її садибі на той час працювала школа. Можна сказати, що усе корінне населення Ворзеля одержало середню освіту саме тут.

У 1920-1923 рр. у школі працював вчителем політосвіти та української мови видатний український письменник Валер’ян Підмогильний.

На початку 1960-х років у школі було створено кінотеатр «Космос», який існував понад 20 років і посів перше місце на Всесоюзному конкурсі шкільних кінотеатрів. В гостях у школярів побували багато відомих кінорежисерів та інших діячів кіномистецтва (О. Роу, С. Параджанов, Г. Мілляр, О. Хвиля та інші), відбулися прем’єри фільмів «Легенда про Мальчиша-Кибальчиша» та «Морозко». Кінотеатр був відомий навіть у Голлівуді, про що свідчать листи з Національної Академії кіномистецтва, які надходили сюди з Америки.

У 1990-х історична будівля залишилася бездоглядною, поступово руйнувалася. Сходи з тераси вирвані варварським способом, дах протікав, руйнувалися перекриття.

У 2007 році Ворзельська селищна рада віднайшла кошти, провела ремонт будівлі, взяла її на свій баланс. На День селища 18 вересня 2007 року після реконструкції у колишньому будинку графині було відкрито Ворзельський музей історії і культури «Уваровський дім».

Сьогодні в будівлі колишньої дачі графині Уварової крім музею, який займає 4 зали на першому поверсі та 1-у на другому містяться центр культури «Уваровський дім» та деякі підрозділи Ворзельської селищної ради. Тут проводять різні виставки, святкові концерти, творчі вечори тощо.

Як доїхати?

Адреса: вул. Курортна, 37А, Ворзель, Бучанський район, Київська область.

З Києва на громадському транспорті можна дістатися від станції метро «Святошин» на маршрутці №424 (зупинка біля заводу «Антонов»).

Фото: Музей історії та культури «Уваровський дім», Олександр Шапран, «Вандрівка».

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.