1 Кві, 16:37

285

Новий раунд переговорів між Україною та росією відбувся онлайн

Україна та Росія 1 квітня розпочали новий раунд переговорів після повномасштабного вторгнення РФ. Про це повідомив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.
Переговори відбуваються у форматі відеоконференції.

“Сьогодні переговори онлайн. Делегації та робочі підгрупи”, – уточнив Подоляк.

Помічник президента РФ Володимир Мединський у Telegram опублікував фотографії української та російської делегацій.

“Наші позиції щодо Криму та Донбасу незмінні”, – написав він.
Українська делегація на переговорах у Стамбулі запропонувала РФ проводити переговори про статус окупованого Криму протягом 15 років .

Питання про окремі райони Донецької та Луганської областей на переговорах України та РФ поки що виноситься “за дужки”, повідомив глава фракції партії “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія.

Контекст:

  • 29 березня у Стамбулі відбувся четвертий  очний раунд  переговорів України з РФ (кілька разів делегації зустрічалися у відеоформаті).
  • До початку зустрічі перед учасниками виступив президент Туреччини Реджеп Ердоган, який закликав поновити мир між двома країнами. “Продовження війни  не принесе нікому користі “, – наголосив Ердоган.
  • За підсумками зустрічі Арахамія заявив, що Україна  офіційно запропонувала підписати договір  про міжнародні гарантії безпеки.
  • Україна фактично буде згодна  на без’ядерний та позаблоковий статус , якщо буде підписано запропонований Києвом договір. Про це повідомив член української делегації, колишній заступник Міністра закордонних справ Олександр Чалий.