1 Лют, 17:40

469

На території Київської області налічується 279 територій та об’єктів природно-заповідного фонду – огляд стану довкілля

Департамент екології та природних ресурсів Київської ОВА надає огляд стану довкілля Київської області за 2022 рік.

Розвиток природно-заповідного фонду Київської області. На території Київщини налічується 279 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, з них 25 територій загальнодержавного та 254 місцевого значень. Відсоток заповідності становить 10,42% від адміністративної площі Київської області.

Протягом 2022 року до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області включено 32 ділянки в різних районах Київщини: Бучанському, Обухівському, Вишгородському, Броварському, Білоцерківському. Також у 2022 році змінено площу трьох ділянок у зв’язку з виявленням цінних територій із рідкісними рослинами.

Атмосферне повітря на Київщині. Департамент екології та природних ресурсів Київської ОВА проводить спостереження за станом атмосферного повітря пристоличного регіону за допомогою 16 стаціонарних постів автоматизованої системи моніторингу атмосферного повітря.

Також на Київщині наявні 5 постів спостереження Центральної геофізичної обсерваторії: у містах Бровари, Обухів, Українка, Біла Церква. У місті Біла Церква за місяць відібрали і проаналізували 379 проб, у Броварах – 324 проби, в Українці – 226 проб, в Обухові – 180 проб повітря.

Загальний рівень забруднення повітря в містах характеризувався, як низький.

Окрім цього, за минулий рік Департамент прийняв 205 рішень щодо видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, а також 21 рішення щодо відмов у такій  видачі. Окрім цього, 31 рішення стосувалося анулювання такого дозволу.

Будівельні відходи. На території Київської області на майданчиках для тимчасового зберігання відходів руйнувань, завданих внаслідок збройної агресії рф, наразі знаходиться близько 144 тисяч тонн відходів.

Станом на 1 січня Департаментом зареєстровано 93 об’єкти утворення відходів, 25 об’єктів оброблення та утилізації відходів, 37 місць видалення відходів.

Відповідно до регіонального плану управління відходами Київської області до 2030 року заплановано комплекс завдань і заходів, спрямованих на модернізацію існуючих та планування будівництва нових об’єктів оброблення відходів у регіоні.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.