6 Лют, 10:54

397

На Київщині створять заказник «Ріка-Герой Ірпінь»

У Київській області створять заказник «Ріка-Герой Ірпінь». Наразі йдеться тільки про територію Білогородської ОТГ. Сільська рада вже погодила створення заказника. Про це повідомив директор КЕКЦ Володимир Борейко, передає пресслужба КЕКЦ.

Відомо, що це спільний проєкт Комісії з екології Київської обласної ради та Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ). Під охорону береться фрагмент річки Ірпінь на всій території Білогородської ОТГ Бучанського району загальною довжиною 19,7 кілометрів та площею 198 гектарів.

Нет описания фото.

«Територія річки Ірпінь має величезне історичне значення як місце оборони Києва протягом 1000 років. За часів Київської Русі з півночі та північного заходу Київ прикривала болотиста річка Ірпінь. На ній були також дві сильні фортеці-Бєлгород (тепер селище Білогородка) і фортеця Вишгород (тепер місто Вишгород) – західні оборонні форпости столиці Київської Русі», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що річка Ірпінь довжиною 162 кілометра мала широку болотисту долину, яку важко проходити для ворожої піхоти та кінноти, що неодноразово захищало древній Київ. Наприкінці 1930-х років по річці Ірпінь було створено першу лінію оборони Києва, для чого по правому, високому березі річки було споруджено ДВТи (довготривалі вогневі точки). 11 липня 1941 року до річки Ірпінь вийшли частини 13-ї танкової німецької дивізії, які застрягли в болотистій долині річки і частково були знищені радянською артилерією. Тут їх наступ захлинувся.

У повідомленні додали, що стратегічну та тактичну важливість долини Ірпеня ще раз було доведено в наші дні, коли захисники Києва підірвали міст через Ірпінь, а споруджений путінськими військами понтонний міст через Ірпінь знищили. В результаті ворожі війська вперлися в залиту талою водою болотисту долину річки-рятівниці, що тисячоліттями захищала Київ.

Фото: КЕКЦ

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.