28 Лис, 21:40

475

Мобільний зв’язок під час відключень електроенергії: чому не працює та як «спіймати»

Черговий російський ракетний обстріл знову вивів енергосистему України з ладу. Були навіть аварійно відключені всі атомні електростанції. У всіх регіонах зникло світло, а з ним зв’язок, вода і навіть опалення. За прогнозами експертів, такі відключення періодично траплятимуться всю зиму, тому українцям потрібно готуватися до всіх сценаріїв. У Дзеркалі тижня створили поради, як хоча б залишатися на зв’язку у такий скрутний час.

Резервне живлення

Чому ж у разі вимкнення світла пропадають мобільний зв’язок та Інтернет? Бо через брак живлення вимикаються базові станції (БС) мобільних операторів та обладнання інтернет-провайдерів. Якщо ж деякі з БС мають резервне живлення та продовжують працювати, то до них у великому місті намагаються під’єднатися відразу тисячі абонентів, що знову ж таки призводить до перевантаження.

«Росія хоче, щоб українці не просто опинилися без світла й тепла… Терористи хочуть ізолювати нас одне від одного й зробити так, щоб ми не відчували одне одного. Тому це фундаментальне питання. І щодо цього питання будуть іще додаткові рішення. Готуємо їх», — наголосив президент України Володимир Зеленський.

Звичайно, повноцінний мобільний зв’язок можливий лише за відновлення повноцінної подачі електроенергії. Проте оператори не сидять склавши руки, а роблять усе можливе, аби якнайшвидше налагодити зв’язок.

Так, «Київстар» закупив додаткові генератори і замінює елементи живлення на базових станціях. Найближчим часом компанія встановить 1500 сучасних літієвих акумуляторів, з якими обладнання працюватиме вдвічі довше — до 6–7 годин.

В той самий час Vodafone розробив план, що допомагає покривати міста з використанням у кілька разів меншої, ніж зазвичай, кількості базових станцій. Але ж це знову фактично збільшує навантаження на кожну з них. Проте досягається економія на необхідній кількості дизель-генераторів.

У lifecell також почалося тестування можливості використовувати сонячні панелі як альтернативний спосіб живлення базових станцій.

«Зв’язок в Україні поступово відновлюється. Найкраща ситуація з роботою базових станцій у Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Рівненській, Сумській, Черкаській і Чернівецькій областях. У Херсонській, Харківській, Кіровоградській, Полтавській і Миколаївській областях досі маємо труднощі. Енергетики працюють без упину, щоб скоріше відновити електроенергію. Разом із нею поступово повертається і зв’язок», — зазначає віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, телеком-компанії точково продовжують працювати на генераторах, десятки з яких Мінцифри передало їм раніше.

Пункти незламності

Президент говорив про додаткові рішення. І от буквально за день запрацювала система «Пунктів незламності», у яких, попри відключення електроенергії, передбачається наявність:

  • тепла;
  • води;
  • освітлення;
  • мобільного зв’язку;
  • Інтернету;
  • живлення для мобільних пристроїв;
  • місця для відпочинку;
  • забезпечення мам і дітей;
  • аптечок.

 

Однак, як виявилося, в офісі президента просто перейменували існуючі пункти обігріву у «Пункти незламності» і швидко випустили спеціальний сайт із мапою — https://www.nezlamnist.gov.ua/

Та, публікуючи карту «Пунктів незламності», ОПУ не узгодив її з місцевою владою. Через це на ній вказано навіть такі пункти, яких насправді не існує.

«Розумієте, оскільки в мене взагалі немає комунікації ані з Кабміном, ані з ОПУ, я не розумію, як ці пункти планував робити (заступник керівника ОПУ) Кирило Тимошенко. Але в нас є свої генератори, є старлінки, ліхтарики та інше, ми їх обладнали на власний розсуд там, де змогли у пропонованих обставинах», — заявив в інтерв’ю ZN.UA міський голова Дніпра Борис Філатов.

Крім того, потрібно пам’ятати, що перш за все такий пункт призначений для обігріву, і це не означає, що автоматично у кожному з них будуть мобільний зв’язок та Інтернет. Адже якщо подивитися на мапу таких пунктів, то сюди входять:

  • держадміністрації;
  • ради;
  • старостат;
  • ДСНС;
  • школи та дитсадки;
  • інші заклади чи громадські місця.

Втім, тепер можна сконцентрувати зусилля на влаштуванні у кожному з «Пунктів незламності» саме заявлених речей. Цьому можуть сприяти місцева адміністрація, бізнес і волонтери.

Так, мер Києва Віталій Кличко заявив, що у КМДА працюють над тим, щоб у кожному пункті був Інтернет. Усього ж у столиці вже розгорнуто понад 400 пунктів обігріву.

«Ці пункти працюватимуть щодня. Більшість із них облаштовані в школах та інших установах соціальної сфери міста», — сказав він.

Як залишатися на зв’язку

Після відключення електроенергії навантаження на мережу мобільних операторів значно зростає, адже користувачі замість фіксованого стаціонарного Інтернету починають користуватися мобільним. Саме тому в «Київстарі», Vodafone та lifecell закликають громадян обмежити використання мобільного Інтернету та вибирати його лише для зв’язку. Адже завантаження важких файлів на кшталт перегляду відео швидко виснажує заряд батарей.

Наприклад, можна вимикати автозавантаження медіафайлів (фото та відео) в месенджерах, не використовувати відеохостингів, таких як YouTube, Netflix, а також встановити низьку якість відео, щоб зменшити використання мобільного Інтернету.

Експерти також радять переходити на домашній оптичний Інтернет за технологією GPON, який працює без світла.

Зазвичай мережа інтернет-провайдера будується на базі оптичного кабелю, який підключається до будинкового комутатора, і мідного кабелю, який абонент приєднує до свого обладнання, в основному до Wi-Fi роутера. Для роботи Інтернету потрібно забезпечити постійним електроживленням як домашній роутер, так і будинковий комутатор. Якщо будинковий комутатор отримує живлення, то завдання споживача — організувати живлення свого роутера або просто під’єднати кабель Інтернету безпосередньо до комп’ютера (чи ноутбука).

Тоді як Passive Optical Network (PON) — це сучасна технологія високошвидкісної передачі даних по оптоволоконних лініях зв’язку. Абонент одразу підключається до оптичного кабелю. При цьому на ділянці від АТС до споживача немає пристроїв, які постійно потребують електрики, що робить мережу надійною і простою в обслуговуванні. До речі, GPON — це гігабітний PON.

Однак треба мати на увазі, що цією технологією охоплено ще не кожний будинок, тож доведеться за такий інтернет-доступ платити більше.

Національний роумінг

Також рекомендуємо всім абонентам за відсутності зв’язку свого оператора спробувати скористатися національним роумінгом, адже ще на початку війни оператори домовилися між собою про взаємозаміну мереж. Можливо, у цей час у даній локації працюватиме мережа іншого мобільного оператора.

Для того щоб скористатися мережею іншого оператора, необхідно вибрати в налаштуваннях телефону опцію автоматичного пошуку мережі. Якщо зробити цього не вдалося, спробуйте змінити налаштування вручну.

На Android це можна зробити так:

Налаштування — Мобільна мережа (або підключення) — Оператор.

На iOS — у такий спосіб:

Параметри — Мобільні дані — Вибір мережі.

Далі виконайте такі кроки:

  1. знайти та вибрати доступну мережу;
  2. якщо зареєструватися не вдалося, спробуйте знову або виберіть іншу мережу;
  3. перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Та не слід забувати про важливий нюанс: щодня потрібно повертатися у власну мережу, тобто намагатися підключитися до свого оператора.

Фото: Getty Images

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.