Наталія Носенко

9 Тра, 18:40

1469

«Місцева влада про нас забула»: жителі Гостомеля обурені діями керманича

8 травня у Гостомелі провели народні збори. Причиною акції стала бездіяльність очільника селищної військової адміністрації Тараса Думенка. Він керує громадою трохи більше місяця, але вже встиг стати об’єктом масової критики.

Саботаж чи неорганізованість?

Питань до голови накопичилося багато. Чи не щодня у місцевій онлайн-спільноті Гостомеля з’являються нові. Місцеві небайдужі громадяни також виявляють нові факти з біографії керманича.

Ми вже писали про ситуацію з незаконною вирубкою дерев у місцевому парку. Але це не єдина проблема. Громаду хвилює бездіяльність місцевої влади. Досі не вирішені проблеми з прибиранням сміття, налагодженням комунікацій, фіксацією наслідків руйнувань.

«Люди [у військовому містечку Гостомеля] виживають в нелюдських умовах. Мешканці скаржаться що начальнику військової адміністрації Тарасу Думенко до цього нема справи», — написав Вячеслав Бородін у місцевій онлайн-спільноті.

Радник Командувача Сил ТрО ЗСУ Віталій Купрій опублікував кілька світлин, які назвав «прикладом  бездіяльності начальника Гостомельської селищної військової адміністрації». На фото зображено територію житлового комплексу, де проживає Віталій.

«Купи сміття, з десяток спалених неприбраних автомобілів, тисячі розбитих склопакетів, десятки вибитих парадних дверей, зруйновані бордюри, огородження, паркани, спалені вщент квартири, сотні квартир пограбовані, покрівлі і стіни будівель пробиті снарядами, зіпсовані гусеницями газони і зламані зелені насадження і багато іншої шкоди. І при цьому жодного акту від влади, жодної допомоги при залишках бюджетних коштів на казначейських рахунках під 80 мільйонів гривень!!!» — написав він.

Громадяни висловили недовіру

На збори, що відбулися 8 травня, прийшло кілька десятків місцевих мешканців. Один з ініціаторів акції Георгій Сахненко наголосив на необхідності діяти, не чекаючи на те, що місцева влада «прокинеться» сама:

«Що нас обурює? 21 березня Президент України призначив на посаду голови селищної ради Думенка Тараса. І за цей час ми переконалися практично у його повній бездіяльності», — сказав під час виступу активіст. — «Особливо кричуща ситуація у військовому містечку. Це жах. Люди, які там живуть, одними з перших отримали удар від російських окупантів. А зараз залишаються забутими владою. Важко у Горенці. Там немає нічого, людей покинули напризволяще зі своїми проблемами. Поки ми не самоорганізуємося, нічого не зміниться».

Віталій Купрій, який теж відвідав збори, пізніше поділився загальною думкою мешканців територіальної громади. За його словами, Гостомель надто повільно повертається до доокупаційного стану.

«На узбіччях центральних та внутрішньоквартальних вулиць накопичено купи сміття, в багатьох районах відсутнє електропостачання, водопостачання та водовідведення. Мешканцям знищених ворогом квартир і будинків нічого не запропоновано, оцінка завданої шкоди не проводиться», — зазначив радник Командувача Сил ТрО ЗСУ.

Також він сказав, що Тарас Думенко не ділиться графіками підключення інфраструктурних та житлових об’єктів до комунальних мереж. Громаді не надали жодного звіту про використання десятків мільйонів бюджетних коштів. Про села Озера, Горенка, Мощун та інші місцева влада просто «забула».

Відомо, що у ЦНАП досі не зібрали заявки громадян на отримання державної компенсації за втрачене житло. Тарас Думенко не подав відповідну інформацію до Київської обласної військової адміністрації для залучення державних коштів.

Громада на зборах висловила недовіру керівнику і вирішила подати колективну скаргу Президента України, головнокомандуючого ЗСУ та очільника Київської обласної військової адміністрації про відсторонення Тараса Думенка. Про це повідомив Георгій Сахненко. Сьогодні небайдужі громадяни мали можливість підписати це звернення, щоб направити за інстанціями.

Будемо слідкувати за розвитком подій.

Фото: Олександр Мілоградський

Автор: Наталія Носенко