6 Бер, 10:24

327

Масі Найєм прокоментував справи проти керівників-реформаторів, які приносять користь державі

Кожен управлінець в Україні буде пам’ятати, що будь-яке рішення, яке він прийме на користь держави, може призвести до кримінального переслідування.

Про це заявив засновник юридичної компанії «Міллер» та військовослужбовець ЗСУ Масі Найєм, пише Forbes, передаємо в оригіналі.

Про те, чому ВАКС обрав заставу для Коболєва

При обранні запобіжного заходу обов’язково має бути обґрунтована підозра. Прокурори мають підтвердити, що є наявні ризики.

У ситуації з Андрієм Коболєвим ні його поведінка напередодні, ні під час повідомлення про підозру, ні після не підтверджують, що такі ризики є.

Кримінальна справа почалася не вчора і не позавчора, вона триває з 2018 року. Тобто з юридичної точки зору немає ризиків і доказів того, що він буде заважати слідству або тиснути на свідків, або планує втікти.

Більше того, він публічний, він сказав, що буде в Україні до кінця. Якщоб він хотів втекти, зробив би це раніше. 

В цій історії особливо прикро те, що це рішення апеляційної палати ВАКС. Прикро тому, що у суспільства дуже велика довіра до вищого антикорупційного суду. І коли виходить таке рішення, як таке взагалі може бути?

Це говорить про нерозуміння наслідків тими людьми, які почали цю кримінальну справу, тими людьми, які повідомили про підозру, і суддями, які таке рішення прийняли.

Я не бачу юридичних підстав для такого рішення, але я бачу, наскільки сильно це шкодить Україні. Тому що таким чином дається сигнал усім очільникам державних органів, державних підприємств: не варто бути дієвими. Завжди думайте про можливе переслідування за рішення, які дали величезний плюс державі.

Виглядає так: якщо буде треба, докопаються до чого завгодно, що не буде мати юридичної сили, і посадять. Це дуже поганий сигнал.

Про тест для суспільства

Справа Коболєва – це тест для суспільства, наскільки воно проковтне це чи ні. Українці зараз витрачають багато грошей на донати на ЗСУ. В цій ситуації сума в $10 млн, особливо оця конструкція: людина отримала $10 млн премії в Україні, вона підштовхує суспільство вважати таких людей крадіями. Це говорить про радянське мислення та класову ненависть. А зараз під час війни ставлення до людей, які мають гроші, особливо загострилося.

Якби кейс Коболєва стався у січні 2021 року, під Офісом президента або під судом була б акція протесту не на одну тисячу людей – вийшло б 5000 або 10 000 людей. Зараз не вийдуть. По-перше, акції заборонені, по-друге, наелектризованість суспільства збільшується. Люди думають: ми останні гроші віддаємо на ЗСУ, а хтось отримує мільйонні премії.

Чому останні кілька років немає новин про побиття або згвалтування затриманих поліцейськими? Бо цю інформацію неможливо було б приховати, суспільство б цього не cприйняло. 

З кейсом Коболєва зараз аналогічна ситуація. Якщо суспільство це проковтне, завтра прийдуть за власністю будь-якого керівника чи бізнесмена, тому що він, наприклад, має дохід $10000.

Про величезну суму застави

226 млн грн запобіжного заходу – це дуже багато. Згадайте для прикладу кілька гучних антикорупційних справ, де ймовірним корупціонерам обирали запобіжний захід. Подивіться на шкоду, яку вони нанесли. Подивіться на особи цих людей і подивіться на запобіжні заходи.

Завдяки рішенню Коболєва Україна виграла у Росії. Це не наш Печерський суд виграв суд проти Росії. Це сталося там, де всі вірять у букву закону, і там, де «Газпром» не міг би не прийняти до уваги це рішення. 

Будемо реалістами, сам Андрій Коболєв цю суму не збере, хіба що йому допоможуть друзі. Запобіжний захід буде змінено.

Але також я впевнений, що в суді буде доведено, що в його діяннях не було корупції. Вибачте за маніпуляцію, війну з Росією ми також виграємо, але що залишиться? Зруйновані міста? Найстрашніше те, що ми втратимо безцінний час.

Так само і тут. Коболєв виграє справу, але ми вкрадемо впевненість і рішучість дій у тих, хто керує державними підприємствами.

Кейс Дихне аналогічний. Він вчинив дії, через які держава тільки виграла. У справі не доведено, що він за це отримав хоч якісь блага. Але згідно зі всіма даними, він суттєво збільшив дохід аеропорту Бориспіль. Виходить, що через дії, які принесли користь державі, він може сісти в тюрму. 

Усі люди, які працюють на державу, зараз отримують конкретний сигнал: як тільки зміниться влада, у більшості з них будуть кримінальні переслідування. Вони мають приймати рішення, але в кожного з них будуть в голові справи: Коболєва, Пивоварського, які принесли користь державі, але, умовно, сіли за це.

Це дзвінок для людей, які йдуть у владу. Після того, як ми виграємо війну багато військових захочуть обійняти керівні посади. Це дуже ціннісні люди, і це прекрасно. Проте вони тепер завжди памятатимуть, що будь-яке рішення, яке вони приймуть в Україні на користь держави може призвести до того, що проти них розпочнеться кримінальне переслідування.

Головне питання до Антикорупційного суду зараз, чим вони керуються? Він мав би керуватися законом України і доказами, які дають прокурори. З моєї точки зору, вони цим не керувалися, я не бачу підстав для такого рішення.

Фото: Indposhiv

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.