16 Січ, 12:00

634

Макарівський селищний голова Вадим Токар прозвітував за рік роботи: деталі

Макарівський селищний голова Вадим Токар прозвітував за рік роботи та розповів, як люди спільними зусиллями намагаються подолати наслідки російського вторгнення. Про це у пресслужбі Макарівської селищної ради.

«Розбиті дороги, знищені заклади медицини, культури та освіти, будинки і квартири зруйновані російськими мінами і снарядами, а головне загиблі люди. У лютому-березні 2022 року Макарівська громада Київської області зіштовхнулась з активними обстрілами зі сторони росіян та частковою окупацією території, це визначило безпрецедентно тяжкий період для людей і стало справжнім викликом для місцевого самоврядування. Звіт селищного голови, який не так давно змінив військовий одяг на цивільний, виявився вихолощеним від політичних барв чи здорового політичного популізму до якого ми всі так звикли. Вадим Токар виглядав дещо втомленим, але впевнено демонстрував повне володіння детальною ситуацією у всіх сферах життя громади. Протягом свого звіту він декілька разів наголошував на тому, що зараз важкі часи, люди емоційно нестабільні із зрозумілих причин, але працівники місцевого самоврядування включно із селищним головою повинні витримувати це шалене навантаження, бути толерантними до людей, залишатись опорою громади та надійним тилом для країни», – розповідають у пресслужбі.

Активна фаза бойових дій: лютий-березень 2022 року

Після початку російського вторгнення місцева влада перейшла в цілодобовий режим роботи та організувала координаційний оперативний штаб поза приміщенням селищної ради. Події розвивалися швидко, частина громади була захоплена російськими загарбниками, селище Макарів напівоточене.

Людей намагались евакуювати шкільними автобусами із загально визначених місць, почалась робота із організації руху опору, організація взаємодії із силами безпеки та оборони держави. Втім, селищний голова визнає – через недосвідченість у веденні бойових дій і організації оборони припустились деяких помилок, а Збройні сили України не одразу у необхідному обсязі з’явились у селищі та громаді.

Вадим Токар відмітив мужність людей із числа жителів Макарівської громади, які зі зброєю в руках стали на захист рідної землі, пізніше 30 з них загинуть у боях з окупантом.

Місцева влада організувала гарячу лінію і збирала інформацію про пересування військ супротивника, перевірені дані передавались військовим, які приймали відповідні рішення. За словами селищного голови, навіть при відсутності світла і зв’язку працівники місцевого самоврядування знаходили можливість по довгих ланцюжках отримувати необхідну оперативну інформацію. Одночасно, місцева влада продовжувала інформувати людей про стан речей у громаді.

4 березня 2022 року було евакуйовано 32 дитини та одну маму з КЗ МЦ «Промінь надії», масову евакуацію людей також було здійснено до Фастова під егідою «Червоного Хреста». З-під обстрілів евакуювали не лише людей, а й комунальну техніку громади – вивозили її до села Великий Карашин.

Розгортання військового госпіталю було здійснене на базі терапевтичного корпусу Макарівської багатопрофільної лікарні, але вже 7 березня медичний заклад змушені були евакуювати через посилення обстрілів, до цього часу там вже проходили лікування понад 50 поранених.

В селах Небелиця, Пашківка та Червона Слобода були створені склади з гуманітарною допомогою, розподілення необхідних речей та продуктів харчування спочатку відбувалось дещо хаотично, пізніше Управління соціального захисту Макарівської селищної ради повністю взяли цей процес під контроль для ефективного обліку та розподілення допомоги.

Селищний голова відмітив згуртованість людей у громаді. Люди самоорганізовувалися, допомагали одне одному, але їх треба було координувати та інформувати.

З 18 березня 2022 року апарат Макарівської селищної ради відновив роботу тимчасово розмістившись у Фастові. Робота структурних підрозділів була організована як очно так і дистанційно. Селищний голова та його заступник Богдан Живага продовжували знаходитись у селищі Макарів та селах громади.

За словами Вадима Токаря, працівникам селищної ради доводилось виконувати і не властиві їм обов’язки, але ті, які були продиктовані реальною необхідністю. Так, «Укрпошта» відмовилась доставляти пенсії на території, які постійно знаходились під обстрілами. Селищний голова разом з іншими працівниками селищної ради змушені були розвезти біля 5 млн. грн. пенсіонерам, які отримували пенсії через «Укрпошту».

В кінці березня російські війська були відтіснені і згодом виведені з Макарівської громади і Київської області. Результат для громади був трагічним.

238 цивільних людей загинуло, ще 30 загинуло із зброєю в руках. 585 індивідуальних будинків зруйновано, 2095 пошкоджено. 64 багатоквартирних будинків зазнали ушкоджень, 1 не підлягає відновленню. Медичні заклади, адмінбудівлі, заклади культури і освіти були знищені чи пошкоджені десятками, постраждали також у різній мірі більше ста торгівельних та комерційних приміщень. Пошкоджено більше 200 км доріг, зруйновано 3 мостових переправи, 1 міст значно пошкоджено.

Після активних бойових дій

4 квітня 2022 року апарат Макарівської селищної ради відновив роботу на базі приміщення ЦТДЮ ім. Данила Туптала у селищі Макарів. Через кілька днів селищна рада відмовилась від часткової дистанційної роботи і перейшла в режим очної роботи без вихідних із розрахунку 10-12 годин на добу. В такому темпі, за словами Макарівського голови, селищна рада продовжувала працювати по липень включно, потім потроху стали з’являтись вихідні.

Трупи на поверхні та поховані на подвір’ях, розруха, спалені автівки, заміновані території – з такими умовами зіштовхнулись працівники місцевого самоврядування. Все це потребувало обрахунку та належного обліку.
9 квітня було утворено комісію з обстеження нерухомого майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

На цьому моменті Вадим Токар окремо відмітив непросту роботу працівників селищної ради над кожним окремим актом, адже за кожним таким документом – біль людей, розчарування, почуття несправедливості і безпорадності, які нерідко доводиться відчути на собі працівнику місцевого самоврядування.

«Ми повинні це приймати і розуміти попри наше навантаження, попри те, що нашу роботу сьогодні не можуть оцінити в повній мірі, бо це наші мешканці для яких ми і працюємо. Я дякую працівникам місцевого самоврядування, які розуміють це.», – відмітив Макарівський селищний голова.

11 квітня 2022 року відновили роботу Служби екстреної медичної допомоги, а 18 квітня 2022 року відновив роботу ЦНАП Макарівської селищної ради.

До 15 травня 2022 року була відновлена газомережа, раніше у квітні здійснили ремонт мереж водопостачання та електропостачання. Було зібрано та вивезено будівельне сміття з завалів у об’ємі 4400 м куб.

Шалений темп роботи потребував повної віддачі, тільки протягом квітня, окремо від подолання всіх наслідків Макарівська селищна рада опрацювала 1141 звернення.

У травні 2022 року Макарівський селищний голова від імені громади підписує партнерські зв’язки з німецьким аналогічним за розміром населеним пунктом Вандліц. Це партнерство призвело до отримання від Вандліцу у якості гуманітарної допомоги двох пожежних авто, сміттєвоза і таких необхідних в цей непростий час генераторів. Таке партнерство також призвело до переосмислення деяких налаштованих у громаді процесів, які будуть реорганізовані вже в новому 2023 році.

Також у травні, дякуючи польським партнерам, розпочався монтаж модульного містечка в селищі Макарів для осіб, які втратили житло.

З кінця травня після першого відновлення життєдіяльності громади розпочинається нова фаза роботи – численні зустрічі із політиками, журналістами, представниками бізнесу та благодійних фондів для пошуку стратегічних можливостей для відбудови громади.

Допомога у ліквідації наслідків збройної агресії РФ

Вадим Токар відмітив цілий ряд фондів та благодійних організацій, які включились у допомогу по відбудові громади.

Це і великі іноземні фонди та організації, такі як ЮНІСЕФ, USAID, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Управління Верховного Комісара у справах біженців в Україні ООН, To Ukraine with Love, Українські фонди та організації такі, наприклад, як волонтерський рух «Добробат», Благодійний фонд Хатинка, громадська організація “Будуємо Україну разом” і інші.

Згадав селищний голова і місцевий фонд БФ «Відбудуй Макарів», якому вдалося залучити більше 4 000 000 гривень для проведення ремонтів приватних житлових будинків та медичних закладів громади.

Макарівський селищний голова наголосив, що громада вдячна всім організаціям, а це десятки, за будь-яку навіть найменшу допомогу.

Поряд з цим Вадим Токар відмітив, що жителі громади приклали значних зусиль у відбудову допомагаючи у якості волонтерів-будівельників. Окремо подякував батькам, які допомагали приводити до ладу освітні заклади. Велику роботу провели старости, особливо, коли потрібно було допомогти з підготовчими роботами перед встановленням тимчасових індивідуальних будинків. Ця єдність, ця синергія призвели до вагомих і швидких результатів.

Так, станом на 01.12.2022 року відновлено 502 індивідуальних житлових будинки (заміна вікон, дверей та ремонт покрівлі) у 19 старостинських округах та селищі Макарів, замінено пошкоджені вікна у 27 багатоквартирних будинках, а ще у 28 роботи тривали.

Змонтовано модульне містечко завдяки співпраці Урядів України та Польщі на 352 особи, встановлено 135 індивідуальних модульних будинків.

Відновлення медицини

Макарівський селищний голова наголосив на швидкому темпі відновлення Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.

З того часу було проведено капітальний ремонт покрівлі терапевтичного корпусу. Відновлено покрівлю у трьох пошкоджених спорудах, встановлено вікна у трьох пошкоджених будівлях у кількості 409 штук.

Відновлено систему опалення у всіх приміщеннях закладу. Також проведено поточний ремонт стаціонарних відділень, здійснено закупівлю медичного, офісного та кліматичного обладнання замість знищеного.

Відновлено роботу таких відділень: хірургічне, неврологічне, відділення інтенсивної терапії, рентген-діагностика, приймальне відділення, травматологічний пункт, триває ремонт 1-го та 2-го поверху поліклінічного відділення.
Селищний голова подякував лікарям за швидке повернення до своїх робочих місць, а керівництву лікарні за конструктивну і ефективну роботу по відновленню лікарні.

Після втрати амбулаторії у Макарові внаслідок обстрілів, знайти донора, який допоміг би її відбудувати було справжнім успіхом. Така можливість з’явилась внаслідок численних зустрічей Макарівського селищного голови, взаємних рекомендацій та налагоджування зв’язків. Постійний рух у напрямку пошуків коштів, згідно звіту Вадима Токаря, дав результати і привів до підписаного Меморандуму з Міністерством охорони здоров’я спільно з БФ “Київська Школа Економіки” та Київською обласною військовою адміністрацією, що дало старт початку відбудови Макарівської медичної амбулаторії. Наразі, вона майже на фінішній прямій і незабаром прийматиме пацієнтів.

Завдяки співпраці БФ «Відбудуй Макарів» з Міжнародним медичним корпусом було також зроблено ремонти у двох медичних амбулаторіях, чотирьох фельдшерсько-акушерських пунктах та двох фельдшерських пунктах громади, відновлено операційну в терапевтичному корпусі лікарні.

Відновлення освіти, безпека дітей і допомога дітям

Два заклади дошкільної освіти громади, які знаходяться у селищі Макарів, отримали внаслідок російських ударів капітальні ушкодження, їх було демонтовано. Це ЗДО «Теремок» та ЗДО «Барвінок». Було проведено демонтаж небезпечних конструкцій в Макарівському ліцеї №1.

В ході відновлення закладів освіти зроблено ремонт покрівлі у 11 закладах середньої освіти та 4-х дошкільних закладах, було замінено вікна у 25 закладах освіти, в 11 закладах був проведений ремонт системи опалення.

У 17 закладах середньої освіти були облаштовані укриття, так само як і в 4-х закладах дошкільної освіти.

Селищний голова відмітив, що громада активно включалась у цей процес.

Стабільно важливими залишаються для селищної ради інтереси дітей. Вдалося відправити 20 дітей у туристичну подорож до Польщі, оздоровились 76 дітей. Пункти призначення різні – Закарпаття, Київська, Львівська, Івано-франківська область. Селищна рада, за словами Вадима Токаря, також сприяла евакуації 55 дітей за кордон у Іспанію, Італію та Бельгію.

Доходи і витрати бюджету

Цифри доходів бюджету невтішні. Російська агресія призвела до різкого падіння доходів місцевого бюджету внаслідок руйнування підприємств на території громади.

Вадим Токар продемонстрував план доходів на 11 місяців 2022 року, який складав 483,6 млн. гривень, з яких власних доходів 280 млн. Реально ж цифра власних доходів нині відрізняється на майже 70 млн. і складає 211,7 млн.

Прогнози на 2023 рік також невтішні – доходи 331,8 млн., з яких власних доходів 226 млн. Таким чином доходи наступного року і близько не дотягнуть до минулорічних.

Майже 96 млн. у 2022 році з бюджету було витрачено на подолання наслідків збройної агресії російської федерації.

Гуманітарна допомога та її облік

Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради, за словами Вадима Токаря, швидко взяло під обліковий контроль весь спектр гуманітарної допомоги, яка надавалась благодійниками.

Селищний голова відмітив з цього приводу роботу начальника управління Григорія Невмержицького та всіх співробітників управління.

«Ми здатні відзвітувати за всі надходження гуманітарної допомоги і, що головне, за розподілення цієї допомоги між тими, хто її потребував», – наголосив Макарівський селищний голова.

Вадим Токар підкреслив, що такий дисциплінований підхід має величезне значення. Це дозволяє численним партнерам зрозуміти, що будь-яка допомога дійсно дістанеться адресатів, а будь-які кошти будуть витрачені з найбільшою ефективністю. Майже рік суворого обліку і дисципліни у отриманні і розподіленні великого об’єму різної гуманітарної допомоги, чесність і прозорість у цих питаннях стане запорукою більш тісних стосунків із партнерами, насамперед західними, у наступному році і призведе до реалізації більш масштабних проектів, – впевнений Макарівський селищний голова.

Освітній процес та спорт у громаді

Освіта залишається найбільш витратною для бюджету громади, у 2022 році на освіту витрачено майже 250 млн. грн, левова частка з яких це оплата праці освітян. В той же час спорт, в силу об’єктивних обставин, не отримує належного фінансування.

Вадим Токар, тим не менше, відмітив роботу тренерів, які фактично працюють на ентузіазмі. В громаді діють секції футболу, баскетболу, художньої гімнастики, боксу, волейболу, тхеквондо.

«Навіть за таких умов, коли громада не може в повній мірі підтримати спортивний напрямок, наші тренери і спортсмени демонструють переконливі результати. Це неймовірно.», – підкреслив селищний голова.

Вадим Токар повідомив, що освітній процес у громаді був призупиненим лише з 14 березня по 24 квітня 2022 року. Станом на сьогодні 10 закладів середньої освіти знаходяться на очній формі навчання, 8 на змішаній формі, 6 закладів вчаться дистанційно. На очній формі працюють і 3 заклади дошкільної освіти – це 234 дитини, інші поки перебувають на дистанційній формі.

Пункти незламності

Розповідаючи про організацію пунктів незламності, Вадим Токар висловив сподівання на те, що вони не стануть в нагоді людям, але відмітив, що старости та селищна рада попрацювали чудово над цим питанням і підготувались до найгірших сценаріїв.

Пункти незламності організовані на базі приміщення ДСНС, селищної ради, освітніх закладів як у селищі Макарів, так і у селах громади.

Сприяння покаранню російських злочинців

Вадим Токар висловив впевненість у тому, що всі злочини скоєні як на території Макарівської громади, так і на території України будуть покарані, але для цього необхідно пройти довгий юридично-бюрократичний процес, який хоч і може здаватися сьогодні безрезультатним – обов’язково призведе до реального покарання росіян у майбутньому.

Макарівський селищний голова взяв участь у конференції під час виставки «Russian War Crimes», у Брюсселі (Бельгія), в межах якої обговорювалась необхідність притягнення до міжнародної відповідальності не лише російських військових як безпосередніх виконавців злочинів, а й важливість покарання найвищого російського керівництва.

«Ми повинні розповідати світу про все, що коїли російські злочинці на території України та працювати над притягненням до юридичної відповідальності усіх осіб, причетних до розв’язання, ведення, підтримки агресивної війни росії проти України», – зазначив Вадим Токар.

Масштабні плани на 2023 рік

Вадим Токар пообіцяв, що відновлення житла продовжиться і в 2023 році.

Разом з тим, незважаючи на падіння доходів бюджету, Макарівський селищний голова висловив впевненість, що кошти будуть будь-якими шляхами знайдені і громада перейде до стратегічної відбудови.

Планується будівництво закладів дошкільної освіти «Теремок» та «Барвінок».

Запланований також капітальний ремонт Опорного закладу освіти «Макарівський ліцей №2», Копилівського та Мотижинського ліцеїв, Андріївської та Маковищанської гімназії. Відбудеться реконструкція приміщення Макарівського ліцею №1.

Буде здійснено капітальний ремонт приміщення терапевтичного корпусу та поліклініки Комунального некомерційного підприємства «Макарівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування».

Заплановане будівництво сучасного центру надання адміністративних послуг у форматі «прозорий офіс».

У 2023 у громаді планують створити «Добровільну пожежну охорону» за європейським зразком та поповнити парк комунальної техніки.

«У своєму виступі Вадим Токар згадав і зруйнований шляхопровід над трасою E-40 та повідомив, що наразі не розглядається встановлення світлофорів та організація перехрестя, натомість проектні роботи щодо відновлення шляхопроводу на завершальній стадії і вже у 2023 році будуть здійснені роботи по будівництву нового шляхопроводу, підрядником має виступити турецька компанія. Звіт Макарівського селищного голови за 2022 рік виявився змістовним, він ще раз продемонстрував яку колосальну трагедію пережила громада і яку титанічну працю приклали люди для подолання наслідків збройної агресії російської федерації. Об’єм здійсненої роботи став несподіванкою навіть для представників місцевого самоврядування, які занурившись у свій напрямок не встигали бачити загальної картини спільних зусиль», – додають у пресслужбі.

Проте, Макарівський селищний голова попросив не втрачати темпу адже в наступному році заплановано багато позитивних перетворень для громади.

Свій виступ Вадим Токар закінчив бадьоро словами «Будемо жити! Переможемо! Відродимось!».