Анжела Ільків

30 Тра, 19:59

1525

Підліток виставить на аукціон NFT-ілюстрації, аби допомогти постраждалим від війни дітям Київщини

15-річний Сашко Журба подорослішав за один ранок 24 лютого. У перші дні війни хлопець майже цілодобово читав новини і, щоби якось відволікатися, почав вести щоденник, а згодом малювати події війни, які вразили його найбільше. Так почався проєкт Ukraine war chronicle. 1 червня, у День захисту дітей, хлопець проведе благодійний онлайн-аукціон, на якому виставить свої малюнки у форматі цифрових файлів NFT. Отримані гроші підліток передасть фонду «Твоя опора», який опікується постраждалими від війни дітьми із Бучі, Ірпеня та інших містечок Київщини.

В інтерв’ю для «Київщина 24/7» ми розпитали Сашка, як виникла ідея проєкту, кого він вважає успішною людиною та чому Україна обов’язково переможе в цій війні.

Сашо, привіт. Твій навчальний рік уже закінчився? Уже канікули?

Майже. У нас уже немає уроків, але нам ще не виставили річні оцінки. Тому чекаємо.

Останні кілька років ти навчаєшся переважно онлайн, так? Як тобі подобається більше: вчитися онлайн чи ходити до школи?

Звичайно, ходити до школи. Там друзі, спілкування. Мені цього зараз дуже бракує.

Наразі в тебе багато вільного часу. Як ти його зазвичай проводиш?

Зараз люблю малювати. Колекцію для свого проєкту я вже закінчив. Тепер просто продовжую малювати інші картинки, щоби вчитися чомусь новому. Із задоволенням це роблю. Ще я займався плаванням, але зараз із цим трошки складно.

Ти вже вирішив, що будеш робити після закінчення школи?

Не зовсім. Мені цікаві інженерія та діджитал-дизайн. Швидше за все буду чимось таким займатися.

Успішна людина, у твоєму розумінні, яка?

Мммм… Успішна людина — та, що живе так, як їй хочеться. Може зробити все, що хоче. У межах закону, звичайно (сміється).

Яку думку іноземців про Україну ти хотів би змінити?

Мені здається, у багатьох іноземців існує стереотип, що українці досить відсталі в питанні використання сучасних технологій. Та це зовсім не так! Насправді Україна за технологіями вже обігнала багато європейських країн. Саме цей момент я хотів би змінити.

Поговоримо про твій проєкт Ukraine war chronicle. З першого дня війни ти щодня створював один малюнок, який зображав ключову подію, так?

Насправді спочатку я почав вести щоденник. Як і всі люди, у той час я постійно читав новини в інтернеті. Щоби переключитися, записував у блокнот події кожного дня. А трошки згодом почав кожного дня малювати по одному малюнку, який зображав подію, що найбільше вразила мене за день.

Коли ти вирішив зробити зі своїх малюнків NFT і організувати аукціон із їхнього продажу?

Кожного дня я читав у новинах історії дітей, які постраждали від війни. Такі історії зачіпали мене найбільше, і я хотів якось допомогти цим дітям. Єдиний спосіб заробити гроші, який я бачив тоді, це продаж NFT. Поділився ідеєю з батьками, вони одразу підтримали. Тоді почав писати своїм друзям і знайомим, які зналися на цьому, став розбиратися в процесах створення NFT та дізнаватися, де та як їх продавати.

Поясни, будь ласка, простими словами, що таке NFT.

Якщо перекласти дослівно, то NFT — це невзаємозамінний токен. Коли на аукціоні продають картину знаменитого художника, то її покупець стає власником витвору мистецтва. Тільки він володіє оригіналом картини. Така сама історія з NFT. От тільки на аукціоні продають унікальну цифрову картину. І це не просто картинка, яку можна завантажити з інтернету. Покупець платить за право власності на витвір цифрового мистецтва й може робити з ним усе, що завгодно, наприклад, перепродати за дорожчу ціну, якщо автор картини стане популярним.

Ти вже знаєш, яким дітям підуть гроші після аукціону?

Так, я домовився з фондом «Твоя опора». Вони передадуть зібрані гроші лікарні, що наразі приймає та лікує дітей із Бучі, Ірпеня та інших містечок Київської області.

Розкажи, як можна взяти участь у твоєму благодійному аукціоні та купити NFT.

1 червня на всіх сторінках проєкту Ukraine war chronicle я опублікую посилання, за яким можна перейти на мою сторінку на платформі Opensea, де й буде відбуватися аукціон. Для участі варто зареєструватися на цій платформі: надати дані банківської картки або створити крипто-гаманець. Протягом дня ви можете робити ставку. Для цього треба натиснути на кнопку place a bid, вказавши суму грошей, за яку ви готові придбати мої NFT. Якщо вашу ставку ніхто не переб’є, то наприкінці дня ви станете унікальним власником моїх ілюстрацій про події війни в Україні, а ваші гроші допоможуть постраждалим дітям.

Наша творчість — дуже потужна зброя в цій війні. За три місяці українці створили багато влучних та іронічних слоганів. Наприклад, «Русский корабль, иди на…» чи «Доброго вечора, ми з України». Який твій улюблений? Футболку з якою фразою ти б носив?

Так, ми дійсно багато класного навигадували. Улюблений вислів — про корабель, звичайно. А футболка в мене — з українським трактором, який тягне знищений ворожий танк.

Які українські виконавці у твоєму плейлисті зараз?

Чесно кажучи, я не великий меломан. Але українську музику люблю слухати. Після «Євробачення», наприклад, полюбив «Калуш».

Ти б хотів стати Президентом України? Можливо, не зараз, колись згодом.

Ні, не хотів би. Я не бачу себе в політиці.

Яку суперсилу ти мрієш мати і для чого вона тобі?

Було б класно літати, напевно. Я дуже люблю подорожувати.

Чому, на твою думку, Україна переможе?

Споконвіку у нас було сильне прагнення боронити свою землю. Українці завжди стоять до кінця. Не було такого, щоб Україна зовсім програвала. Вона завжди виборювала своє. Можливо, не відразу, з часом. росія — не така, вони воюють незрозуміло за що.

Автор: Анжела Ільків