22 Бер, 18:55

383

Київоблраду покинули депутати чотирьох фракцій: деталі

На черговій сесії Київоблради із чотирьох партій вийшло декілька депутатів. Зокрема, із «Європейської Солідарності», «Батьківщини», «За Майбутнє» та колишньої ОПЗЖ. Про деталі виходу пише «Київвлада».

Головуючий на сесії перший заступник голови КОР Ярослав Добрянський розповів, що до виконавчого апарату від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та депутатської фракції ПП «Європейська Солідарність» надійшло повідомлення щодо виключення з цих фракцій трьох депутатів.

«Європейська Солідарність» – мінус два депутати

Зокрема, зі складу цієї фракції вилучили Руслана Кузьменка. Як роз’яснив KВ депутат Тарас Костін (ЄС), його колегу по фракції Кузьменка звільнили за результатом з’їзду.

«Він перебуває за межами України і не може здійснювати свої депутатські повноваження», – говорить він.

Пресслужбою ради зауважено, що депутата Руслана Кузьменка виключити зі складу депутатської фракції рішенням зборів депутатської фракції ЄС ще 12 січня.

В свою чергу, депутат від ЄС Роман Титикало каже, що його однопартійка Оксана Перінська сама склала мандат.

«Оксана Перінська склала повноваження за власним бажанням. Це її рішення в значній мірі викликано сімейними обставинами. Її діти перебувають за кордоном, а депутатів обмежили у виїзді», – зауважив Титикало.

Заступниця голови КОР Тетяна Семенова у коментарі KВ розповіла, що фракція «ЄС» наразі ще не визначилась з кандидатами на заміну, тому хто займе депутатські крісла – невідомо.

«Нині виборча процедура дещо інакша, ми не можемо знати, хто зайде на вільні місця. Є вірогідність, що навіть висунуті кандидати відмовляться, і на їх місце зайдуть інші», – наголосила Семенова.

Руслан Кузьменко, 1972 року народження, у раді очолював бюджетну комісію та був депутатом вже другого скликання. Народився на Чернігівщині, мешкав у Києві. За фахом – інженер-механік та юрист. З 1996 по 2014 роки займався підприємницькою діяльністю з дистрибуції різних товарів. У 2006-2014 роках – директор ТОВ «Кемпленд» (м. Ржищів, обробка листового металу, виробництво кухонних витяжок). З грудня 2014 – директор ТОВ «Юридична компанія ЕС ЕНД ПІ», в якій має корпоративні права. Він є співзасновником ГО «Заради миру в Україні» (м. Ржищів), президент БО «Благодійна організація «Фонд Руслана Кузьменка» у Ржищеві.

Вже ексдепутатка Оксана Перінська була членом комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соцзахисту населення та пенсіонерів. Киянка, 1982 року народження, проживала у Василькові. Згідно з її біографією за фахом – юристка. З 2004 року по 2007 рік працювала слідчим слідчого відділення Личаківського РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області, з 2007 по 2011 роки  – старшим слідчим слідчого управління Львівського міськуправління міліції УМВС України у Львівській області. Після чого до 2012 року була слідчим слідчого відділення Васильківського МВ ГУМВС України в Київській області. У вересні 2012 року, одержавши свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, розпочала індивідуальну діяльність, якою займалась до листопада 2015 року. З листопада 2015 року до місцевих виборів 2020 року була секретарем Васильківської міської ради VІІ скликання та членом виконавчого комітету міськради. За даними Руху Чесно, у листопаді 2021 року під час голосування за внесення змін до Схеми планування Київщини голосувала «за», підтримавши вимогу зберегти Біличанський ліс від забудовників, які намагалися розпочати будівництво в лісі з 2008 року.

«Батьківщина» – мінус два депутати

Як розповів KВ депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Колодій, з їхньої фракції було виключено за народною ініціативою двох депутатів – Ганну Старикову та Андрія Засуху.

«Чотири депутати склали свої повноваження, розглянули їхні заяви. Крім того, від «Батьківщини» вийшли Засуха і Старикова за рішенням політичної ради партії. На звільнені депутатські місця по нашій фракції зайдуть Олександр Сімановський – голова теруправління державної судової адміністрації Києва, а також – Маріанна Овдієнко, якщо я не помиляюсь, з районної ради Білої Церкви», – розповів депутат.

Крім того, Колодій вже повідомляв раніше, що розгляд виходу із фракції сина подружжя ексгубернатора Київщини та екснардепа Анатолія та Тетяни Засух було розглянуто ще на останній конференції партії, причина – заява за власною ініціативою.

Джерела KВ в облраді зазначали, що це рішення, у першу чергу, пов’язано із бажанням Засухи виїздити за кордон у волонтерських справах.

Указ №27/2023 Президента України Володимира Зеленського обмежив виїзд за кордон для чиновників, депутатів усіх рівнів та представників місцевого самоврядування. Депутатам стало куди важче покидати Україну в умовах воєнного стану.

Андрій Засуха – голова Футбольної федерації області, підприємець та президент футбольного клубу «Колос «Ковалівка», а ще – син подружжя Засух: Анатолія Засухи, ексгубернатора Київщини та Тетяни Засухи, екснародної депутатки України.  У 2020 році Андрій Засуха брав участь у виборах до колегіального органу столичної області від партії «Батьківщина», згодом став головою обласної фракції.

Ганна Старикова – в Київській області ще з часів Помаранчевої революції. Розпочинала свою політичну кар’єру із посади на той час першого заступника Київської ОДА Володимира Шандри.

Народилася 20 листопада 1985 року, проживала у Києві. Ексголова Київської обласної ради VIІ скликання (листопад 2015 – травень 2019 року), а також була заступником голови Київської обласної «ВО «Батьківщина» з агітаційно-пропагандистської роботи. Двічі балотувалася у мери міста Обухова, у 2014 році – у народні депутати від партії ВО «Батьківщина» за №60, але до Ради так і не потрапила. Відомо, що вона близька до голови Київської обласної організації ВО «Батьківщина», народного депутата Костянтина Бондарєва (фракція ВО «Батьківщина»), який був нардепом VI та VII скликань і відомий загалу по банку «Велес» то горілці «Бондарєв».

Про Олександра Сімановського, який може посісти вільне крісло, відомо, що він був депутатом облради від «Батьківщини» минулого скликання, членом комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, децентралізації та адміністративно-територіального устрою. З 2013 року є керівником територіального управління Державної судової адміністрації України у Києві.

Маріанна Овдієнко — депутатка Білоцерківської райради та громадський діяч. Народилася 28 жовтня 1972 року, проживає у Білій Церкві. У березні 2020 року вже входила до облради 7-го скликання від ВО «Батьківщина», після того, як 8 депутатів від партії були позбавлені мандатів. На парламентських виборах 2019 року була довіреною особою на 92 окрузі від ВО «Батьківщина» та кандидата Віктора Світовенка (№3 цього списку), на президентських виборах минулого року була довіреною особою Юлії Тимошенко по 92 округу.

«За Майбутнє» – мінус два депутати

Як зауважила депутат Тетяна Самойленко, в їхній фракції склали повноваження дві депутатки. Це – Леоніда Пономарьова і Наталія Онопрієнко-Капустіна.

«Вони перебувають за кордоном, а наша фракція відвідує пленарні засідання у раді у повному складі. І, наскільки мені відомо, на їхні місця мають зайти Станіслав Поліщук і Євгенія Полікарпова. Загалом на сесії, здебільшого, не були присутніми ті депутати, які дійсно перебувають за кордоном і за складання повноважень яких, відповідно, депутати і проголосували», – розповіла KВ депутат.

Так, Наталія Василівна Онопрієнко-Капустіна була голової комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму. Вона – була заступником директора КУ КОР «Інформаційно-ресурсний методичний центр «Родина». Народилася 22 травня 1986 року у місті Переяслав, де і проживала. За фахом – практичний психолог. З 2006 року працювала провідним спеціалістом мобільного консультативного пункту Переяслав-Хмельницького райцентру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді. З 2014 року по 2016 рік очолювала сектор охорони здоров’я Переяслав-Хмельницької. Очолювала й керівні посади в Київському обласному центрі опіки дітей КОР, обласній службі у справах дітей та сім’ї КОДА тощо. Займається науковою та педагогічною діяльністю, очолювала ГО «Нова Хвиля».

Леоніда Андріївна Пономарьова – була заступником голови комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів. Вона – киянка (1992 року народження), журналістка та викладачка Київського коледжу легкої промисловості. За спеціальністю – викладач та редактор наукових текстів. На час обрання депутатом працювала викладачем у Київському коледжі легкої промисловості та журналістом у об’єднаній редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» (з дитинства має вади зору, І група інвалідності). У 2016 році вона подавала свою кандидатуру до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на посаду спеціаліста відділу аналітики та інформаційно-просвітницької роботи з питань недискримінації в Управлінні з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності.

У 2020 році Євгенія Полікарпова балотувалася до облради по восьмому територіально виборчому округу, але не пройшла, а також в депутати Феодосіївської громади. Була й керівником жіночого крила обласної парторганізації «За майбутнє». На її сторінці у Facebook зауважено, що вона була з 2005 по 2020 роки викладачкою Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова та з січня 2021 по грудень 2022 року працювала в Броварській РДА. Працювала на посаді заступника начальника адміністрації та виконувала обов’язки голови адміністрації. А також очолювала з січня 2021 року по червень 2022 року відділ освіти, молоді та спорту цієї РДА. Народилася 18 вересня 1984 року у селі Кременище Києво-Святошинського району, мешкає у Києві.

Про Станіслава Поліщука відомо, що у 2020 році він пройшов депутатом до Білоцерківської міської ради, але безуспішно балотувався у Київську облраду 8-го скликання. Є членом постійної комісії з питань земельних відносин. Народився 9 січня 1970 року. Засновник ПП «Росьбуд-Інвест». Депутат Київської обласної ради 7-го скликання («Наш край», очолював бюджетну комісію) та 6-го скликання («Партія регіонів»). У 2019 році – йшов на вибори до Верховної Ради від «Опозиційного блоку». Працював головою Володарської і Рокитнянської РДА. Був помічником у нардепа 6-го скликання Валерія Бондика («Партія регіонів»).

ОПЗЖ – мінус партія

Крім того, депутати підтримали проєкт рішення про дострокове припинення повноважень депутата Олега Цаплієнка, який зайшов в раду від «Опозиційної платформи – за життя», а нині вже позафракційним.

Нагадаємо, що ще у березні минулого року, Київська обласна рада інформувала, що Опозиційна платформа – «За життя» припиняє свою діяльність у Київоблраді. Раніше заяву про вихід з фракції ОПЗЖ написали чотири депутати, і останній депутат від фракції Цаплієнко також заявив про свій вихід.

«Після початку війни з росією та багатьох ганебних політичних заяв деяких керівників партії «ОПЗЖ», від якої я обирався до обласної ради, я не маю права бути причетним до цієї політичної сили. Сьогодні усі мають розуміти, що путін – ворог України, Крим та Донбас – український, путінська росія веде війну проти всього нашого народу», – процитувала тоді Цаплієнка КОР.

Та наразі в облраді не можуть прокоментувати, хто найближчим часом зможе посісти його місце.

Олег Цаплієнко входив до складу комісії з питань екології, природокористування, мисливства, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій.

Був депутатом Васильківської райради від БПП (обраний по 19 округу, Ковалівка), входив до складу керівництва Київської обласної організації ОПЗЖ. Відомо, що він був керівником агробізнесів екснардепки Тетяни Засухи, а саме: «Агрофірма «Світанок» (земельний банк – 80 тис. га); приватних підприємств  «ННВ», «ІВР» та СФМ, які займаються операціями з нерухомістю. З 2007 по 2014 рік Олег Цаплієнко працював юристом-консультантом в ТОВ «Митний термінал Київщини», який також належить Засухам. У 2012 році Цаплієнко був членом Обухівської окружної виборчої комісії (ОВК) на виборах до ВР. Тоді ще голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний звинувачував Цаплієнка та інших членів ОВК у фальсифікації на користь кандидата Тетяни Засухи.

Фото ілюстративне.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.