30 Бер, 20:19

273

Концепція відновлення Макарівської громади готова: що планують

29 березня презентували концепцію повоєнного відновлення Макарівської громади. Її створила команда ГО «Інститут розвитку суспільних інновацій».

Спеціалісти, розробляючи концепцію, провели фокус-групи з місцевими жителями й опитала працівників місцевого самоврядування. Архітектори та транспортні експерти провели просторові дослідження. Зокрема, у розробці концепції брали участь також спеціалісти «Беспалов ЛАБ» та «Урбан Дизайн».

«Макарівська громада зазнала значних збитків. Пошкоджено 2 830 житлових будинків, зруйновані мости та естакади, більше половини закладів культури в громаді потребують ремонтних робіт», — зазначила координаторка проєкту Ольга Гвоздік.

Зокрема, концепція описує проблеми громади та містить рекомендації з розвитку, серед яких:

Компактність і багатофункціональність у плануванні майбутніх житлових кварталів. Простори, що поєднують різні активності (житло, робота, шопінг, відпочинок), дозволять зменшити потреби у використанні транспорту.

Простори спільного користування в садибній забудові. Наразі в деяких селах взагалі немає жодного громадського простору.

Зелені зони. У громаді вже є чимало ландшафтних заказників і природних пам’яток. Однак озера й річки потребують очищення, а парки, такі як «Панський» у Макарові, — зараз стоять закинуті. Мережа велосипедних та пішохідних доріжок могла б слугувати зеленими коридорами між зонами відпочинку. Лісосмуги та узбіччя можна було б облаштувати як зони відпочинку і Slow Ways — пішохідні й велосипедні маршрути між сусідніми населеними пунктами.

Популяризація туризму та розбудова відповідної інфраструктури. Навколо Макарова є давньоруське городище Х-ХІ століття, маєток фон Мекка, Змійові вали, церква ХІХ століття у Гавронщині, цілюще джерело поблизу Карашина, хасидський огель на могилі Іцхака Якова тощо.

Маєток фон Мекка. Фото: Іван Биков, CC BY-SA 4.0

Транспорт. Громаду розділяють траса Е40 та річка Здвиж. Деякі села не сполучені між собою, жителі мусять долати три кілометри до найближчої зупинки. Громадський транспорт від багатьох сіл їздить рідше, ніж п’ять разів на день. Вулиці спроєктовані за застарілими радянськими нормами, на багатьох немає тротуарів. У Макарові відсутній міський громадський транспорт.

Розбудова системи водопостачання та водовідведення. Зараз не всі господарства мають доступ до каналізації. Також будинки не мають централізованого теплопостачання й натомість опалюються індивідуальними котлами.

Технології енергоощадження. Зокрема орієнтуватися на місцеві джерела енергії (скидне тепло, біомаса тощо), максимально диверсифікувати джерела генерації, застосувати системи датчиків, smart-лічильників тощо.

Економіка. Експерти пропонують створити центри підтримки малого та середнього бізнесу, аби стимулювати появу нових робочих місць та пожвавити ділову активність.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.