6 Бер, 18:42

591

«Коли в Бучу прийшла весна 2022»: на Міжнародному фестивалі Artdocfest/Riga показали 6 фільмів про війну проти України

З початку березня в столиці Латвії на Міжнародному фестивалі документального кіно Artdocfest/Riga показали 6 фільмів про війну росії проти України. Про це повідомляє «Укрінформ».

«В четвер був показаний видатний фільм, знятий режисерським подружжям, українкою Мілою Тешаєвою та німцем Маркусом Ленцем, «Коли в Бучу прийшла весна» (2022). В ній зображена історія звільненого від окупантів містечка під Києвом.

В п’ятницю – 28-хвилинна короткометражка «Away/Геть». Її герої – 16-річні художники-біженці з України Андрій та Аліса.

В суботу та неділю була показана дилогія литовського режисера Мантаса Кведаравічюса: «Маріуполіс» (2016) і «Маріуполіс-2» (2022). Коли матеріал було відзнято і режисер виїжджав з міста, його застрелили російські окупанти.

У неділю – картина Дмитра Томашпольського «Лариса Кадочникова. Війна» (2022). Її героїня – легендарна українська акторка, серед ролей якої є й Марічка з «Тіней забутих предків». Після 24 лютого вона, попри все, вирішила залишитися в Києві. Також представлено фільм про іншу легендарну українську акторку, Аду Роговцеву – «Вітер зі Сходу» (2022), зняту її дочкою Катериною Степанковою. Вона розповідає про те, як Ада в 2014 році зібрала акторську бригаду, яка багато років їздить на фронт, підтримує українських захисників Вітчизни», – ідеться в повідомленні.

Сьогодні, 6 березня, демонструються ще 2 роботи на воєнну тему авторства молодої, але вже відомої української режисерки Аліси Коваленко. Нова – «Ми не згаснемо» (2023), та давня – «Аліса в Країні війни» (2015).

У цілому фестиваль триватиме до 9 березня, а війна в Україні стала його головною темою: навіть його цьогорічна емблема містить синьо-жовті кольори та тризуб. Покази та заходи проходять в історичному ризькому кінотеатрі Splendid Palace та в Артмузеї Zuzeum.

Фото: «Укрінформ».

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.