Ексклюзив

20 Лип, 19:24

544

Гостомельська громада висловила догану начальнику військової адміністрації: відповідь Тараса Думенка

17 липня в Гостомелі відбувся публічний звіт начальника селищної військової адміністрації Тараса Думенка про діяльність його команди від дня призначення (21 березня 2022 року). У громадських зборах взяли участь біля 500 родин (усно й письмово) та уповноважені представники від будинків і житлових комплексів. Про це повідомляє мешканка Гостомеля, журналістка Ольга Ходацька.

Головні питання, які висувала громада до очільника військової адміністрації:

  • обстеження зруйнованих та пошкоджених під час війни будівель;
  • використання бюджетних коштів громади;
  • вирішення проблеми питної води та постачання електроенергії.

«Громада проголосувала, щоб обстеження пошкоджених будівель було закінчено впродовж місяця – і всі отримали копії відповідних звітів. Адвокат Віталій Купрій заявив, що це можна зробити, і пояснив механізм дій. Йому було запропоновано долучитися до цього, що вже радує. Учасники зборів проголосували за винесення догани начальникові військової адміністрації за неналежне виконання обов’язків. Адже немає відповідей на нагальні питання людей: «ви обіцяли допомогти з вирішенням проблеми питної води протягом двох тижнів, а минуло півтора місяця», «у будинках досі немає світла, як жити?..», «я живу в сусідів, троє членів родини вбито, ніяка комісія не приходила, що робити?» тощо. Віталій Купрій виступив з ініціативою про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради і народних депутатів з вимогою якнайшвидшого ухвалення закону про захист прав громадян, які порушені внаслідок війни», – ідеться в повідомленні Ольги Ходацької.

Відповідь Тараса Думенка: «Усі вимоги громади ми пропрацьовуємо в межах чинного законодавства»

«Київщина 24/7» звернулася до начальника Гостомельської військової адміністрації з проханням прокоментувати претензії громади та з’ясувати шляхи їхнього вирішення.

Чому вам не вдається знайти порозуміння з громадою?

Я не думаю, що ми не знайшли порозуміння з громадою. Адже, по-перше, на зборах було багато людей, які стояли осторонь, не коментували дії, спостерігали. А по-друге, я спілкуюся з громадою й поза зборами: постійно виїжджаю до мешканців найбільш проблемних будинків, у мене постійно є прийоми громадян. На зборах була концентрація, скажімо так, незадоволених мешканців. Так, наприклад, місцевий активіст Георгій Сахненко. За мирного часу в органи місцевого самоврядування він надсилав в середньому 50-60 скарг на місяць. Щоправда, за час роботи військової адміністрації жодної письмової скарги від Георгія не надходило. Зате, звичайно, надходили від інших людей – це робочий процес: є комунікація, є скарги, є запити. І за час військової адміністрації потік скарг чи запитів не більший, ніж був до цього в органів місцевого самоврядування.

Звіт очільника Гостомельської громади на громадських зборах відбувся вперше

Прозвітувати перед громадою було вашою ініціативою?

Збори проводилися за ініціативи ГО «Маємо право», яка заснована Віталієм Купрієм. Кілька тижнів тому ми мали з ним розмову у ФБ-групі Гостомельської громади, у результаті якої я запросив його до співпраці. Але досі до військової адміністрації він не прийшов. Натомість громадські активісти провели кілька засідань, у результаті яких висунули прохання заслухати мій звіт. Я зголосився, хоча звіти прийнято робити у прив’язці до конкретної дати діяльності: кварталу, півріччя, року. Але якщо громада хоче, чому ж не доповісти. Тим більше, спеціально звіт мені не треба було готувати, бо виконання тих чи інших завдань в громаді я контролюю 24/7.

Яким чином можна задовольнити прохання громади щодо використання місцевого бюджету?

Питання бюджету, яке підіймалося на зборах, я оцінюю як намагання певних осіб дотягнутися до бюджетних коштів будь-якими засобами, зокрема й шляхом підбурювання людей, які сьогодні опинилися в скрутному становищі. Бюджетні рішення мають приймати ті люди, які несуть адміністративну й кримінальну відповідальність за виконання бюджету. Тож виходить дивна ситуація: давайте ми як активісти будемо вирішувати, на що витрачати бюджетні кошти, а ви як посадова особа будете нести відповідальність за це.

«Я в черговий раз закликаю активістів долучатися до роботи. Бо наша адміністрація за конструктивну позицію і за спільні дії»

Чи можна закінчити фіксування пошкодженого майна Гостомельської громади за місяць, як того вимагають збори?

Не всі пошкодження обстежуються комісійно. Для значних пошкоджень необхідне залучення профільних організацій і експертів – це відповідне фінансування. Згідно з чинним законодавством бюджетне фінансування має пройти певні етапи: ці кошти повинні бути виділені, розроблена відповідна програма, укладені договори з використання публічних закупівель (а саме – ProZorro). Усі ми бажаємо, аби якомога швидше закінчилася війна, ми повернулися до мирного життя, наші будинки відновилися тощо. Але на все це потрібен час. Бюджетний процес, на жаль, не відбувається день у день. Тому наразі ми не маємо законних чинників, які би могли прискорити обстеження майна щодо фіксації пошкоджень.

Це багато глибинної роботи: у середньому на обстеження кожного будинку витрачається 5 годин роботи експерта. Якщо руйнування найпростіші. Таких будинків у нас – 1200. Ось станом на зараз підготовано біля 900 актів. Просто титанічний обсяг роботи. Це коробки з документами, які потрібно перевірити й комісійно затвердити. І чомусь жоден із активістів не висловив пропозиції до співпраці чи допомоги в оформленні. Вони могли би допомогти хоча би навіть в скануванні цих актів для направлення до Департаменту регіонального розвитку і формування реєстру.

Ми готові чути активістів і багато в чому вже почули. І пану Віталію я пропонував долучитися до нашого юридичного відділу і працювати на благо громади, маючи відповідні повноваження і відповідальність. Так само і з бажанням громадськості займатися бюджетним процесом. Жодних проблем, коли до складу адміністрації ввійдуть активісти з відповідним досвідом роботи, з розумінням бюджетного процесу і знанням бюджетного законодавства – ми готові чути всі конструктивні пропозиції.

Авторка: Аня Алляйн.

Фото: Український репортер.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.