5 Лип, 15:48

410

Google в обхід санкцій передавала російській компанії дані українців

Всупереч санкціям Google продовжувала співпрацю з російською компанією RuTarget, що є власністю «Сбербанку». Всі чотири місяці їм передавалися дані українців, серед яких IP-адреси, ідентифікатори мобільних телефонів тощо. Про це інформує видання ProPublica на своєму сайті.

Аналітик у сфері цифрової реклами Adalytics виклав звіт про співпрацю Google з російськими підсанкційними компаніями. З нього видно, що з 24 лютого компанія надала щонайменше 700 зразків даних користувачів з України та всього світу російському агентству RuTarget. Ця ж компанія своєю чергою знаходиться у власності найбільшого підсанкційного російського банку «Сбербанк».

Зазначається, що Google надала IP-адреси, ідентифікатори мобільних телефонів тощо. Ці дані могли використовуватися військовими рф та розвідувальними службами для відстеження людей або місць, що їх цікавили.

За словами представника Google Майкла Ейкімана, рекламні продукти компанії були недоступні для RuTarget ще у березні. З того часу агентство не купувало рекламу безпосередньо через Google. Але він не заперечив той факт, що російське агентство отримувало дані користувачів до публічного розголосу.

Також Ейкіман заявив, що компанія провела перевірку всіх організацій, що підпадають під санкції, та вжила відповідних заходів. Окрім цього він наголосив, що RuTarget не матиме змогу отримати доступ до даних навіть через треті не підсанкційні сторони з росії. Проте чи встигла компанія купити рекламу таким чином він не прокоментував. До того ж не надав ніяких відомостей стосовно передачі даних українців.

Нагадаємо, що 6 квітня агентство RuTarget  (інший бренд Segmento) потрапило під американські санкції. Через це фізичні та юридичні особи США не можуть вести будь-які справи ні з агентством, ні з банком-власником.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.