9 Лис, 21:45

378

Досі зачиняє двері в зруйнованому будинку: історія підприємця з Мощуна

Коли Росія вторглася в Україну, рідне село підприємця Вадима Жердецького Мощун у Бучанському районі на Київщині стало ареною, де розгорталися одні з найзапекліших боїв за столицю. Історію чоловіка розповіли Вікна. Новини.

Більшість домівок були зруйновані окупантами під час спроби штурму Києва. З 2800 будинків розтрощено близько 2000. Сума збитків сягає мільярда гривень.

Мощун окупанти намагалися взяти за будь-яку ціну, оскільки саме через нього пролягав шлях на Київ із Гостомеля. Село нищили спецпризначенці, піхота, десантно-штурмові війська, кадировці.

Окупанти стояли за 4 км звідси, тому долітали навіть гранатометні снаряди. Магазин Жердецьких уцілів дивом, на відміну від оселі, де жила родина.

Під час активних бойових дій у приміщенні магазину були запаси продуктів та медикаментів для місцевого населення і захисників.

А ось сама оселя родини була зруйнована у перші дні повномасштабної війни. Туди влучило одразу дві ракети, ледь не вбивши чотирьох членів родини. Сім’ї дивом пощастило вижити.

Сам Вадим — корінний житель села, де прожили сім поколінь його родини. Під час будівництва він проєктував оселю так, щоб там вільно могли кататися на самокатах онуки. Проте зараз там тільки голі стіни.

У чоловіка залишились ключі, він досі зачиняє двері. Стоячи серед уламків своєї домівки, Вадим зі сльозами на очах згадує, як жив мріями та планував майбутнє.

До повномасштабної війни у плани підприємця не входило жити над власною крамницею, яка вигідно розташовувалась на перехресті при в’їзді у населений пункт. Приміщення на другому поверсі мали стати готелем.

Про відбудову домівки говорити поки рано, оскільки прибутки знизилися вдесятеро. Тож єдине питання: чи вистачить коштів хоча б на теплий одяг?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-izeOAo1vGo[/embedyt]

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.