Ексклюзив

18 Сер, 13:58

753

Діти з Вишневого продають рогалики, щоби зібрати кошти на автомобіль для військових

Малеча з Вишневого знайшла спосіб збирати кошти для ЗСУ: діти разом із батьками печуть рогалики та продають їх під співи в центрі міста. Вони вже заробили понад 16 тисяч гривень та не збираються спинятися.

У лютому шестирічний Давид та восьмирічна Аполінарія разом із батьками та рідними виїхали з Вишневого на Тернопільщину, до бабусі. У перші дні війни їхнього дядька з Івано-Франківська призвали до лав ЗСУ. Родина збирала гуманітарну допомогу і відвозила військовому підрозділу на передову. Тоді на запитання, що вам потрібно, захисники відповіли ‒ «автомобіль». Адже на них чекала ротація на східну частину України, без автівки туди не можна було привезти воду чи продукти.

Коли родина Давида й Аполінарії повернулася з Тернопільщини до Вишневого, то вирішила діяти. Зібрати було необхідно понад 2 тисячі доларів, а це занадто велика сума для родини. Допомагали всі, хто міг — рідні, знайомі, але вдалося зібрати всього 20 тис. гривень.

Вирішила проблему саме восьмирічна Поліна: «Ви трішки дивні, якщо ми не можемо зібрати грошей, значить, ми маємо їх заробити».

Молодший Давид запропонував продавати здобу. Мова йшла про рогалики — саме такі, як пече бабуся з Тернопільщини й аромат яких нагадує дорослим дитинство. Було вирішено випікати і продавати солодощі, а на зібрані кошти купити авто для військових.

Діти активно долучилися до випічки рогаликів, та найцікавішим для них був саме процес реалізації. Адже діти не тільки продавали, а ще і співали «Червону калину», улюблену пісню мільйонів українців. Маленькі продавці розповідали всім, що збирають кошти для дядька, який захищає Україну.

Містяни, спостерігаючи за дітьми в центрі Вишневого, які продають випічку, активно долучилися до збору коштів. Були й такі, хто не брав солодощів, а просто давав гроші. Один покупець за рогалик заплатив 500 грн, а інший — поклав 100 доларів, загорнутих у 5-гривневу банкноту. Зараз немає такої родини, яка б не постраждала від війни, тому ніхто не може бути байдужим до проблем наших військових. Діти змотивовані, знають, що з кожним рогаликом, кожною гривнею вони все ближче до цілі — придбання автівки на фронт.

«А якщо заохочені та змотивовані діти, то таку націю не перемогти», додає їхня тітка Олександра Варванець.

Загалом діти заробили понад 16 тисяч гривень і планують і на наступні вихідні продовжити продаж та збір коштів. Їх підтримала громадська організація «Ми разом•We are together».

«Ми однозначно будемо продовжувати, тому що без нашої допомоги хлопці на передовій будуть беззахисні. Ми дуже хочемо жити у вільній, незалежній Україні й без війни», ‒ розповідає Олександра Варванець.

Дядько Поліни та Давида, який захищає Україну в лавах ЗСУ, зізнається, що воює саме заради дітей, їхнього щасливого майбутнього.

«Тобто, вони воюють заради майбутнього, а наше майбутнє працює заради нашого теперішнього», ‒ підсумовує Олександра, брат якої воює на передовій.

 Авторка: Валентина Турчин.