2 Вер, 08:57

283

«Це був цирк»: експерти МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом ЗАЕС

Місія МАГАТЕ пересувалася станцією та спілкувалася з персоналом ЗАЕС лише за присутності рашистів та працівників «Росатому». Про це «Суспільному» анонімно сказав співробітник ЗАЕС.

«Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували «мапи прильотів» та привели до них місцевих колаборантів із заявами від «небайдужих громадян» про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк», — повідомив співробітник ЗАЕС.

Він зазначив, що росіяни запевняли представників МАГАТЕ, що на станції війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС обстрілює ЗСУ.

За інформацією «Енергоатому», експерти перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня.

Своєю чергою радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк зауважив, що місія МАГАТЕ провела на станції замало часу — лише дві з половиною години, і мало що встигла побачити, повідомляє «Українська правда».

За його словами, це «виглядає дуже дивно». Українська сторона вважає, що місія такого рівня — насамперед інженерна, ядерно-фізична — приїхала «не просто подивитися на територію їдальні або певних залів, а має конкретні алгоритми вивчення того, що відбувається з механізмом управління такою складною інфраструктурою, якою є атомна електростанція».

МАГАТЕ пообіцяла залишити на ЗАЕС своїх представників, тож, зазначив Подоляк, «будемо дивитися».

«Але все одно: дві години, ще й за умови, що довкола крутяться росіяни, які розповідають, що тут щось прилетіло, там яблуко впало і таке інше — мені видається, що з тих двох з половиною годин, які комісія перебувала на станції в повному складі, можна було тільки послухати дивні казки у виконанні представника «Росатома». Не більше», — запевнив радник голови ОПУ.

Проте, як зазначив Подоляк, потрібно дочекатися звіту МАГАТЕ.

Він заявив, що рф «маскує» свої удари по станції та хоче створити певні складнощі для МАГАТЕ, щоб її місія не почувалася безпечно і реагувала по-іншому.

«Вони сьогодні взагалі використовували атаку з гелікоптерів по території Енергодара, а потім придумали історію про якийсь десант, диверсантів, щоб замаскувати ці удари. Це знову ж таки була програма психологічного тиску», — запевнив Михайло Подоляк.

Фото з відкритих джерел.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.